Wikibaby workshops

Praktische info voor/tijdens/na de zwangerschap

Maak een afspraak

Over Wikibaby

De zwangerschap en geboorte van je kindje veranderen je leven ingrijpend!

Voor velen is het nieuw en al snel kunnen heel wat kleine probleempjes ontstaan. Iedereen heeft een goede raad. Een grootouder, de pediater (kinderarts), de crèche, kind en gezin, de huisarts, … . Maar wat zijn de mogelijkheden?

Binnen onze praktijk werken verschillende disciplines (vroedkunde, kinesitherapie en osteopathie) voor, tijdens en na de zwangerschap met moeders en hun (pasgeboren) baby’tje. Via dit kanaal willen wij kwalitatieve informatie verstrekken over tal van thema’s en dit via onze blog, workshops en leuke groepslessen.

Wil je inschrijven voor een van deze zaken? Vul onderaan ons formulier op en wij bevestigen later uw inschrijving.

Onze workshops gaan steeds door op woensdagavond om 18u30 in de praktijk  te Gistelsteenweg 101 te 8490 Varsenare (Jabbeke). In elke workshop wordt 1 thema uitgebreid aangekaart. Onderstaand een overzicht;

Voor meer praktische info (data, prijzen, …) zie tabblad “Praktisch”

1/ ZELFZEKER BEVALLEN

Tijdens deze workshop ligt de focus op het begrijpen en leren kennen van het bevallingsproces; hoe zit een bevalling in elkaar en wat kun je verwachten per fase van de arbeid? Het zorgt ervoor dat eventuele angsten weggenomen worden en dat je zelf bewuste keuzes kunt maken.

In deze les leer je alles over de ontsluiting, verweking, verstrijking & duurtijd maar ook over contracties herkennen/opvangen en pijnstilling. Partner welkom!

2/ BEVALLEN, HOE DOE JE DAT?

Deze praktijkgerichte workshop zorgt ervoor dat je helemaal klaar bent om de arbeid en bevalling vlot te doorstaan!

Hierbij leer je ademhalingstechnieken om de weeën op te vangen en krijg je de correcte perstechniek aangeleerd. Daarnaast krijgt je tal van adviezen en oefeningen rond arbeidshoudingen om de indaling van de baby te bevorderen.

Belangrijk hierbij is dat de partner deze technieken ook kent om deze mee te ondersteunen. Ook krijgen zij een aantal massagetechnieken aangeleerd die kunnen helpen om de pijnen mee op te vangen.

3/ VOORBEREID NAAR HET VERLOSKWARTIER

Na negen maanden is hét moment eindelijk aangebroken. Wat neem je eigenlijk allemaal mee naar het verloskwartier? En wat gebeurt er precies wanneer ik daar aankom?

Door te weten wat er op je af komt, neemt dit niet alleen de stress en angst weg maar zorgt dit vaak ook voor een vlottere bevalling en een positievere ervaring. Heel belangrijk hierbij is dat je deze gebeurtenis helemaal kunt afstellen naar jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. We leggen je alles heel duidelijk uit en geven hierbij een aantal praktische tips. Tijdens deze workshop krijg je ook de mogelijkheid om een persoonlijk geboorteplan op te maken met elementen die voor jou en je partner belangrijk zijn.

4/ VEILIG DRAGEN

Deze informatieve sessie beantwoordt al je vragen over de mogelijke draagmethoden. We bespreken de voordelen van babydragen voor zowel baby als ouder. Je maakt kennis met de soorten dragers en de verschillende methodes om je baby te dragen. Daarnaast bespreken we hoe je veilig en correct kan dragen en vooral welke draagsystemen goed en ergonomisch zijn. Tenslotte krijg je ook een demonstratie van de aanwezige draagsystemen en kun je de favoriete draagdoek/-zak eens kort uittesten.

LET OP: Dit is geen knoopconsult!

5/ BABYTAAL

Hoe klein je kindje nog is, hij/zij geeft al via heel wat manieren aan wat er gewenst is. Honger? Moe? Krampjes? Reflux? Boertje?
In deze workshop leer je op een leuke manier te herkennen wat je kindje wil zeggen. Je leert ook wat je dan best onderneemt.
Ideaal om je voor te bereiden op het ouderschap!

6/ MOTORISCHE ONTWIKKELING

Tijdens deze workshop ligt de focus op het verloop van de normale motorische ontwikkeling. Je krijgt hierbij kennis van hoe de motoriek in verschillende fases evolueert en je leert hierbij herkennen wanneer er zich bepaalde problemen voordoen die een negatieve invloed zouden kunnen hebben op de verdere motorische ontwikkeling. Je leert meer over de volgorde van het bereiken van motorische mijlpalen en de evolutie in de ontwikkeling van motorische reflexen. Daarnaast worden een aantal veel voorkomende problemen besproken en krijg je tips en adviezen rond de begeleiding hierrond.

7/ BORSTVOEDING – DEEL 1

Gedurende deze workshop overlopen we de basics van borstvoeding. Een uitgebreide kennis rond voeden zorgt ervoor dat eventuele problemen (kloven, pijnlijke tepels, te weinig melk) vermeden kunnen worden. Je leert het proces rond de borstvoeding begrijpen en maakt kennis met het belang van “het gouden uur”.

Na deze les weet je welke voordelen borstvoeding geeft, heb je kennis van de verschillende voedingshoudingen en kan je controleren of jouw baby correct aanhapt.

8/ BORSTVOEDING – DEEL 2

Tijdens deel 2 van de workshops op borstvoeding wordt iets dieper ingegaan op de mogelijke probleempjes die je kan ondervinden bij het voeden.
Misschien wil je je kindje flesvoeding geven of wens je na een bepaalde tijd borstvoeding over te schakelen op kunstvoeding in flesjes. We zorgen voor een deskundige en begrijpbare uitleg rond de soorten flesvoeding en vertellen je over de verschillende soorten flesjes/spenen.

9/ BABY OP KOMST – BASISHANDELINGEN

In de maanden voor je bevalling bereiden jullie alles voor om de komst van jullie kleintje zo vlot mogelijk te laten verlopen. De kamer wordt ingericht, de geboortelijst aangelegd, de eerste spulletjes gekocht, … . Maar wat dan met de praktische zaken? Hoe ververs je een luier? Wat met het eerste badje? Hoe kan ik inbakeren? Troosten? …?

Deze zaken komen uitvoerig aan bod in deze praktische workshop.

10/ BABY PROBLEEMPJES

Als vervolg op de workshop omtrent babytaal gaan we tijdens deze workshop gaan we dieper in op de verschillende soorten babyhuiltjes en wanneer er kan gesproken worden van een echte ‘huilbaby’. Je krijg allerhande tips om zo snel en effectief mogelijk op de behoeften van jouw baby in te spelen. Daarnaast bekijken we de relatie tussen voeding en reflux en de link tussen overprikkeling en slapen. Maar vooral: Wat kan je doen?!

11/ BABY EN TILLE – WORKOUT en BABYMASSAGE

Tijdens deze actieve groepsles krijg je de kans om samen met je baby en andere mama’s te genieten van een deugddoende workout!
Aansluitend kunnen jullie samen ontspannen tijdens de babymassage. Hierbij gaat alle aandacht naar het contact en de verbondenheid met je baby. Het stimuleert de hechting, geeft jouw baby een gevoel van geborgenheid en kan fysieke ongemakjes bij jouw baby verlichten.


INSCHRIJVEN?

Vul onderstaand formulier in. Een bevestiging per mail volgt later.

Wanneer:

De workshops vinden steeds plaats in onze groepspraktijk.
! Opgelet: NIET alle workshops gaan door tijdens weekdagen.

Het boeken van een workshop kan tot 2 weken voorafgaand de workshop. Naderhand kunnen wij u geen zekerheid bieden op een effectieve plaats. Uw aanvraag wordt steeds per mail in orde gebracht.
Dank voor uw begrip.

WORKSHOP DATA
1. Zelfzeker bevallen GEEN datum bekend – Corona maatregelen
2. Bevallen. Hoe doe je dat? GEEN datum bekend – Corona maatregelen
3. Voorbereid naar het verloskwartier GEEN datum bekend – Corona maatregelen
4. Veilig dragen GEEN datum bekend – Corona maatregelen
5. Babytaal GEEN datum bekend – Corona maatregelen
6. Motorische ontwikkeling GEEN datum bekend – Corona maatregelen
7. Borstvoeding – Deel 1 GEEN datum bekend – Corona maatregelen
8. Borstvoeding – Deel 2 GEEN datum bekend – Corona maatregelen
9. Baby op komst (basishandelingen) GEEN datum bekend – Corona maatregelen
10. Babyprobleempjes GEEN datum bekend – Corona maatregelen
11. Baby & Tille – Basics GEEN datum bekend – Corona maatregelen

Prijs:

€15 per workshop
€135 voor de hele reeks (10 workshops, 9 + 1 gratis, één jaar geldig)

Tijdens workshop 1, 2 en 3 zijn de partners welkom om mee de uitleg te volgen (in de prijs inbegrepen).
Wensen zij ook nog andere workshops mee te volgen, dan kan dit voor een extra bijdrage van €10 per workshop.

Hoe inschrijven?

Momenteel organiseren wij geen Wikibaby workshops omwille van de corona maatregelen. Wenst u meer info?
Aarzel niet te mailen naar baby@groepspraktijktille.be

Quataert Cindy   

Reeds als kind had Cindy een grote interesse in zwangere buikjes en baby’s. Toen zij zelf voor het eerst mama werd, combineerde zij reeds de zorg voor haar eigen kindjes met een job als onthaalouder voor kinderen van 0-3 jaar. Zij leerde hierdoor heel praktische kennis rond huilbaby’s, troosten, dragen en dagdagelijkse zorg. Ook tijdens haar job bij de overheid bleef de interesse in de zwangerschap en bevalling. Na de geboorte van haar vierde kindje besloot Cindy haar hart te volgen: Ze startte de opleiding bachelor in de vroedkunde te Kortrijk.
Reeds tijdens haar opleiding, was het voor haar overduidelijk dat zij als zelfstandig vroedvrouw aan de slag wou. Persoonlijke, warme begeleiding met een sterke wetenschappelijke onderbouwing!

Vanwege haar bijzondere interesse in de borstvoeding, koos Cindy ervoor haar keuzestages in eerste lijn te lopen bij vroedvrouwen die daarnaast ook lactatiekundige waren. Dit zorgt ervoor- naast het feit dat Cindy ook ervaringsdeskundige is als mama van vier kinderen- dat zij de know-how heeft om borstvoeding deskundig te begeleiden.

Daarnaast volgde Cindy de cursussen farmacologie en gespecialiseerde farmacologie. Hierdoor is zij een vroedvrouw met voorschrijfrecht*. (* Recht tot voorschrijven van een (beperkt) aantal geneesmiddelen aan de zwangere/bevallen vrouw). Cindy werkt als zelfstandig vroedvrouw in Groepspraktijk Tille en daarnaast is zij ook actief in haar eigen praktijk.

 

Stages en werkervaringen:

 • (2019-heden) werkzaam in vroedvrouw praktijk ‘De Verwachting’ te Brugge.
 • (2017-2018) Stages eerste lijn (bij vroedvrouwen/lactatiekundigen)
 • (2014-2018) Verschillende stages op materniteit (eerste zorgen, opvolging moeder-kind, hulp bij borstvoeding) en verloskwartier (opvolgen van de arbeid, zelfstandig begeleiden bevalling, assisteren gynaecoloog) neonatologie ( zorg neonaat)   in ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen.

Diploma’s en bijscholingen:

 • (2015) Leerstoel Francine Gooris ( Midwives and ICM, workshop bloedgroepen, HPV en Bacteriële Vaginose)
 • (2017) Studiedag: Welzijn van Ouder en Kind: van kinderwens tot postpartum
 • (2018) Diploma Bachelor in de vroedkunde –vroedvrouw met voorschrijfrecht
 • (2018) Certificaat BLS (Basic Life Support) : reanimatietechnieken baby en volwassene
 • (2018) Studiedag: Van dicht op de huid tot high-tech verloskunde
 • (2018) Permanente vorming vroedkunde: (oa rond huilen en ongemakken bij de zuigeling)
 • (2019) HappyBaby coach: Praktische handvaten rond slaapritme, huilen, koemelkallergie en reflux
 • (2019) Opleiding draagconsulent (Babydragen) bij Die Trageschule: basis,- en gevorderde knooptechnieken, consultvoering
 • (2019) Masterclass Koemelkeiwitallergie
 • (2019) Midwifery Today Conference : Dagworkshop Rebozo technieken voor de zwangere/bevallende vrouw
 • (2019) Gold Perinatal Conference (gevolgen inductie, PND, natuurlijke geboorte, interventies)
 • (2019) Essential lactation skills – Gold Lactation 2019 (aanhap, mondonderzoek, productie en problemen)
 • (2019) Tools for lactation (Lactogenen/soorten flesjes + spenen/correct gebruik hulpmiddelen)
 • (2020) Opleiding baby- en kinderslaapconsulent bij Institute of Pediatric Sleep and Parenting

Haentjens Jolien

Van jongs af aan is het altijd al een droom geweest om in de medische wereld iets te betekenen. Dit, gecombineerd met mijn passie voor wetenschap, mijn wil om mensen te helpen en mijn voorliefde voor kinderen, bracht mij tot de opleiding kinesitherapie bij kinderen.

Naast het geven van kinesitherapie bij baby’s en kinderen, ben ik gespecialiseerd in pre- en postnatale kinesitherapie. Ik haal enorm veel voldoening uit het begeleiden van (toekomstige) mama’s. Prenatale oefeningen hebben als doel je lichaam voor te bereiden op de bevalling en het in optimale conditie te houden. Na de bevalling bestaat deze begeleiding uit het herstellen van het lichaam en herconditionering.

Verder school ik mij op regelmatige basis bij om up-to-date te blijven van de nieuwste technieken en behandelingsmethodes.

Stages en werkervaring

 • (2018-heden) Kinderkinesitherapeute bij Revalidatiecentrum De Kade – Spermalie
 • (2017-2018) Privé praktijk kinderkinesitherapie (Knokke-Heist)
 • (2012-2017) Verschillende stages tijdens de basisopleiding waarvan 2 jaar specifiek binnen de pediatrie
 • (2013-2017) Jobstudent als redder aan zee (postoverste)

Diploma’s en bijscholingen

 • (2020-2021) Postgraduaatsopleiding Pediatrische revalidatie bij kinderen met neurologische aandoeningen – Bobath therapie (UGent & KU Leuven)
 • (2020) Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap – Rösttherapy o.l.v. Cecile Röst
 • (2018) Respiratoire kinesitherapie met inbegrip van longauscultatie: vernieuwde klinische, methodologische en technische benaderingen bij de volwassene, het kind en de baby
 • (2018) Kinderorthopedie: Courante voetpathologieën en scoliose bij kinderen
 • (2018) Babymassage. Women’s Health : ’Babymassage & babywellness, meer dan masseren alleen’
 • (2018) Pre- en postnatale kinesitherapie. Women’s Health : ‘Van voelend en actief zwanger naar bewust bevallen en moeder zijn’
 • (2018) Motorische Follow-up, diagnostiek en behandeling van ex-prematuren
 • (2017-2018) Postgraduaatsopleiding Psychomotorische therapie bij kinderen (Universiteit Gent)
 • (2017) Typ10 cursus
 • (2017) Master of science in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie afstudeerrichting pediatrie (Universiteit Gent)
 • (2017) Master of science in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Gent

De Swaef Bart             

Als kind was ik een rustige jongen die steeds gefascineerd was door analytisch denken en het oplossen van vraagstukken. Tijdens mijn prille schoolcarrière groeide deze eigenschap verder en ontstond stilaan een interesse naar het menselijke lichaam in al zijn aspecten. Aanvankelijk koos ik dan ook voor de opleiding Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Gent. Hierin vond ik theoretisch veel interessegebieden, al kon ik minder aarden met het praktiserend gedeelte (labowerk). 
Ik besloot dan ook verder te gaan studeren en vond een uitdaging binnen de osteopathie. Intussen is gebleken dat dit een uiterst geslaagde keuze was!

Stage’s en werkervaringen:

 • (2015 – 2016) Osteozuid groepspraktijk (Antwerpen)
 • (2015 – 2016) Praktijk Foubert Cédric (Sint-Niklaas)
 • (2016 – 2017) Zwangerschapsvervanging Praktijk Wynter Philippe (Borgerhout/Vrasene)
 • (2016 – 2017) Praktijk Smidts Yannick (Londerzeel/Berchem)
 • (2015 – heden) Groepspraktijk Colette Peeters (Evergem)
 • (2015 – heden) Docent aan de International Academy of Osteopathy (Gent, Antwerpen, Kopenhagen, Polen)

Diploma’s en bijscholingen:

 • (2011) Creditdiploma’s voor 32 vakken in de opleiding ‘Biomedische wetenschappen’ aan de Universiteit van Gent
 • (2015) D.O. diploma aan de International Academy of Osteopathy (Gent)
 • (2015) Crossuite award voor student met beste stage
 • (2015) BSc. Ost. Med. aan Wales University met First Class Honours
 • (2016 – 2018) MSc. Ost. Med. aan Innsbruck University of applied sciences (FhG)(Tirol)
 • (2016) Sport & PNI bij kPNI Belgium (Gent)
 • (2016) Topics osteopathie bij kinderen (SAMA opleidingscentrum, Tilburg)
  • Onderzoek van de pasgeborene + safety
  • Voorkeurshouding en plagiocephalie
  • Early life stress bij baby’s
  • Reflux problematiek bij baby’s
  • Gut associated psychology syndrome
  • ADHD en ADD
 • (2017) The osteo-articular approach – lower limbs door Barral J.-P. (Londen)
 • (2018) Orthomoleculaire voedingsleer (kPNI Belgium)
 • (2019) Happy baby coach: praktische handvaten rond slaapritme, koemelkallergie, borstvoeding en huilen

 

Quataert Cindy

Vroedkunde

Haentjens Jolien

Haentjens Jolien

Kinderkinesitherapie

De Swaef Bart

De Swaef Bart

Osteopathie