Lactaattesten

Maak een afspraak

Over Lactaattesten

Wil je een optimale voorbereiding naar je eerste 10-km-run, je eerste (halve) marathon of naar je zoveelste marathon? Of heb je een fietsuitdaging op het programma staan? Dan is een lactaattest een goede waardemeter om je voorbereiding optimaal af te stemmen. Je komt te weten hoe het gesteld is met jouw conditie en hoe je moet trainen om je prestaties te optimaliseren.

Wil je een test vastleggen of een trainingsschema op maat? Vul dan onderstaand formulier in, daarna wordt u gecontacteerd.  Wat is lactaat?

  Lactaat is de zuurrest van melkzuur, het eindproduct uit het glucosemetabolisme onder zuurstofarme omstandigheden (anaërobe glycolyse) en levert energie aan skeletspieren tijdens zware inspanning. Lactaat is een weergave van de mate van weefseloxygenatie. Bij zuurstoftekort wordt er veel lactaat gevormd.

  Wat is een lactaattest?

  Een lactaattest is een ideale opvolgingstest voor sporters die na een maximale inspanningstest hun conditie verder willen opvolgen. Binnen doen we dit op de loopband of de fietsergometer.

  Waarom een lactaattest uitvoeren?

  Voor een sporter is het uithoudingsvermogen en de trainingstoestand van primordiaal belang voor zijn prestaties. Via een lactaattest kan vastgesteld worden hoe het lichaam de energie levert die nodig is voor het leveren van een bepaalde inspanning. Op basis van die resultaten kan men interpreteren hoe het met de conditie gesteld is, om op die manier de trainingen te optimaliseren om zo de conditie en prestaties te verbeteren. Om te lopen, te fietsen, te zwemmen, kortom om te sporten, moet het lichaam energie produceren. Het heeft daarvoor 2 systemen beschikbaar: het aëroob systeem (uithouding) en het anaëroob systeem (weerstand).

  Tijd?

  De afname van een lactaattest neemt ongeveer 1 uur tijd in beslag.

  Op basis van je lactaattest en rekening houdend met je trainingsachtergrond, ambities, mogelijkheden en je persoonlijke agenda maken we een trainingsschema op jouw maat. Je kan ervoor kiezen om dit schema te laten opvolgen. Dit eventueel ook aangevuld met een wekelijkse individuele training. Lees hier meer over een trainingsschema op maat!

  Naeyaert Yorick

  Naeyaert Yorick

  Functional trainer