Baby

Multidisciplinaire begeleiding voor ouders en hun baby

Maak een afspraak

Over Tille baby

De zwangerschap en geboorte van je kindje veranderen je leven ingrijpend!

Voor velen is het nieuw en al snel kunnen heel wat kleine probleempjes ontstaan. Iedereen heeft een goede raad. Een grootouder, de pediater (kinderarts), de crèche, kind en gezin, de huisarts, … . Maar wat zijn de mogelijkheden?

Binnen onze praktijk werken verschillende disciplines (vroedkunde, kinesitherapie en osteopathie) voor, tijdens en na de zwangerschap met moeders en hun (pasgeboren) baby’tje. Via dit kanaal willen wij kwalitatieve informatie verstrekken over tal van thema’s en dit via onze blog, workshops en leuke groepslessen.

Wil je inschrijven voor een van deze zaken? Vul onderaan ons formulier op en wij bevestigen later uw inschrijving.

Onze workshops gaan steeds door op woensdagavond om 18u30 in de praktijk  te Gistelsteenweg 101 bus 0.1. te 8490 Varsenare (Jabbeke). In elke workshop wordt 1 thema uitgebreid aangekaart. Onderstaand een overzicht;

Voor meer praktische info (data, prijzen, …) zie tabblad “Praktisch”

1/ BABY OP KOMST

Als je zwanger bent, komen er plots heel wat nieuwe vragen.  Hoe lang duurt die misselijkheid eigenlijk? En wat als je niet misselijk bent? Mag je helemaal niets meer nemen van medicatie bij ziekte? En wat mag je nu eigenlijk nog eten?  Op deze en vele andere vragen, krijg je antwoorden tijdens deze 2 uur durende cursus. Daarnaast krijg je een berg aan praktische tips.

 • Hoe verloopt een zwangerschap van A tot Z?
 • Typische zwangerschapskwaaltjes + wat kan je er aan doen?
 • Welke medicatie mag  wel/niet tijdens de zwangerschap?
 • Wat moet je allemaal in orde brengen tijdens de zwangerschap en wanneer precies?
 •  Voeding die je ondersteunt en voeding die je beter kan mijden.

Deze cursus wordt gegeven vanuit multidisciplinair oogpunt door specialisten in het werkvlak.

2/ ZELFZEKER BEVALLEN

Focus ligt op het begrijpen en leren kennen van het bevallingsproces: weten hoe een bevalling in elkaar zit en in welke fase je precies zit, neemt de angst weg en zorgt dat je zelf bewuste keuzes kan maken.

In deze les leer je alles over : Ontsluiting, verweking, verstrijking & duurtijd maar ook over contracties herkennen/ opvangen & pijnstilling. Partner welkom!

3/ BEVALLEN, HOE DOE JE DAT?

Deze les zorgt voor een praktische voorbereiding op de bevalling. Je leert hoe je correct perst, krijgt adviezen en oefent houdingen die kunnen helpen bij bevallingsproces. Ook leer je technieken rond ademhaling en het opvangen van weeën.

4/ VOORBEREID NAAR HET VERLOSKWARTIER

Na negen maanden is hét moment eindelijk aangebroken. Wat neem je eigenlijk allemaal mee naar het verloskwartier? En wat gebeurt er eigenlijk allemaal precies na aankomst? Weten wat er op je af komt, zorg niet alleen voor minder stress en angst maar vaak ook voor een vlottere bevalling en een bevalling waar je je eigen ding hebt kunnen doen.

We leggen je alles duidelijk uit en geven een aantal praktische tips.  Daarna maken we een  persoonlijk geboorteplan op, met elementen die voor jou belangrijk zijn.

5/ BORSTVOEDING BASICS

Deze workshop wordt gegeven in kleine groep. We overlopen de basics van borstvoeding. Kennis rond voeden zorgt dat eventuele problemen ( kloven, pijn, te weinig melk) vermeden kunnen worden.

Je leert het proces achter de borstvoeding begrijpen, en leert het belang van het gouden uur. Na deze les ken je de voordelen van borstvoeding, ken je verschillende voedingshoudingen en weet je hoe je baby correct aanhapt.

6/ FLESVOEDING BASICS

Misschien wil je je kindje flesvoeding geven, maar ook na de borstvoeding wordt vaak over geschakeld op kunstvoeding in flesjes. We zorgen voor een deskundige en begrijpbare uitleg rond de soorten flesvoeding en vertellen je over de verschillende soorten flesjes/spenen. Daarnaast krijg je praktische tips rond het geven van flesvoeding.

7/ MOTORISCHE ONTWIKKELING

Wat zijn de verschillende stappen in de ontwikkeling van je baby? Je leert meer over mijlpalen, reflexen maar ook over mogelijke problemen (voorkeurshouding, ontwikkelingsvertraging, heupdysplasie,… ) en de mogelijke begeleiding hier rond.

8/ INFOSESSIE VEILIG DRAGEN

Informatieve sessie over mogelijke draagmethoden en de voordelen ervan. We bespreken de voordelen van babydragen voor zowel baby als ouder. We leren je de soorten dragers kennen en de verschillende methodes om te dragen. Daarnaast bespreken we hoe je veilig en correct kan dragen, welke draagsystemen goed en ergonomisch zijn. Tenslotte krijg je ook een demonstratie van de aanwezige draagsystemen en kun je de drager van je voorkeur eens kort uitproberen.

LET OP:  Dit is geen knoopconsult.

9/ HUILEN, OVERPRIKKELING en SLAPEN

We bespreken de verschillende soorten babyhuiltjes, bespreken wat nu eigenlijk ‘een huilbaby’ is en geven tips rond het tot rust brengen van je baby. We bekijken de relatie tussen voeding en reflux en de link tussen overprikkeling en slapen. Daarnaast geven we uitleg over het normale slaappatroon van een baby.

10/ BABY EN TILLE – WORKOUT en BABYMASSAGE

Tijdens deze actieve groepsles krijg je de kans om samen met je baby en andere mama’s te genieten van een deugddoende workout!
Aansluitend kunnen jullie samen ontspannen tijdens de babymassage. Hierbij gaat alle aandacht naar het contact en de verbondenheid met je baby. Het stimuleert de hechting, geeft jouw baby een gevoel van geborgenheid en kan fysieke ongemakjes bij jouw baby verlichten.


INSCHRIJVEN?

Vul onderstaand formulier in. Een bevestiging per mail volgt later.

Volgende data en nummering kan worden gebruikt.  Elke workshop gaat door op woensdagavond en start om 18u30.
! Opgelet: de Baby & Tille workshops gaan door op dinsdagavond om 18u15.

WORKSHOP REEKS 1
1. Baby op komst /
2. Zelfzeker bevallen /
3. Bevallen. Hoe doe je dat? /
4. Voorbereid naar het verloskwartier /
5. Borstvoeding – Basics /
6. Flesvoeding – Basics /
7. Motorische ontwikkeling /
8. Veilig dragen /
9. Huilen, overprikkeling en slapen 06/11/2019
10. Baby & Tille – Basics di 12/11/2019 om 18u15
Strikt vertrouwelijke informatie gedeeld via dit formulier komt enkel bij de betrokken therapeut terecht.

Wil je na je zwangerschap opnieuw gaan bewegen? Is je lichaam klaar om opbouwend te werken aan je conditie en spierversterking? Kom dan naar de groepslessen van Baby & Tille om samen met je baby en andere mama’s te genieten van een deugddoende workout!

Aansluitend kunnen jullie samen ontspannen tijdens de babymassage. Hierbij gaat alle aandacht naar het contact en de verbondenheid met je baby. Het stimuleert de hechting, geeft jouw baby een gevoel van geborgenheid en kan fysieke ongemakjes bij jouw baby verlichten.

 • Opbouwende spierversterkende oefeningen
 • Persoonlijke begeleiding door een gespecialiseerde kinesitherapeut
 • Ontwikkeling van je baby stimuleren
 • Quality-time en verbondenheid met jouw baby
 • Geen nood aan opvang want jouw baby komt gewoon mee! Ook grote broers en/of zussen mogen meekomen, we voorzien een speelhoekje!

Praktische informatie

WAT?
Je lichaam terug versterken na de zwangerschap via een stevige workout samen met je baby. Gevolgd door een babymassage waarbij jullie beiden kunnen ontspannen en genieten van een intens moment.

PRIJS?
GRATIS PROEFLES indien je de facebookpagina liket en deelt
€15 per les / €120 voor een 10-beurtenkaart

WANNEER?
Iedere dinsdag van 18u15 tot 19u15.
Iedere donderdag van 14u15 tot 15u15

WIE?
Enthousiaste mama’s met hun baby’s tussen 2 en 12 maand. Het wordt afgeraden om met deze workouts te starten indien u nog kampt met lichamelijke ongemakken na de zwangerschap/bevalling. Vraag hierbij gerust meer info bij Jolien!

Cadeaubonnen

Op zoek naar een origineel cadeau voor een kersverse mama?
Met de cadeaubonnen van Baby & Tille maak je sowieso een mama én baby blij!

Afhankelijk van jouw budget heb je keuze uit verschillende mogelijkheden:

 • Groepsles Baby & Tille (€15 per les, meerdere mogelijk)
 • Privéles Babymassage (€45)
 • Privéles Mama-babyworkout (€35)
 • Duo-workout (€35)
 • 10-beurtenkaart (€120)
 • ……………………………………… (kies zelf een combinatie)

Klik hier om een cadeaubon te bestellen. (Mail: jouw naam, naam van mama en baby, cadeaukeuze)

Voor vragen en meer info, stuur even een mailtje naar kinderkinesitherapie@groepspraktijktille.be
Volg ons ook op @babytille (Instagram) of Baby & Tille (Facebook)

BOEK HIER UW LES

Quataert Cindy   

Reeds als kind had Cindy een grote interesse in zwangere buikjes en baby’s. Toen zij zelf voor het eerst mama werd, combineerde zij reeds de zorg voor haar eigen kindjes met een job als onthaalouder voor kinderen van 0-3 jaar. Zij leerde hierdoor heel praktische kennis rond huilbaby’s, troosten, dragen en dagdagelijkse zorg. Ook tijdens haar job bij de overheid bleef de interesse in de zwangerschap en bevalling. Na de geboorte van haar vierde kindje besloot Cindy haar hart te volgen: Ze startte de opleiding bachelor in de vroedkunde te Kortrijk.
Reeds tijdens haar opleiding, was het voor haar overduidelijk dat zij als zelfstandig vroedvrouw aan de slag wou. Persoonlijke, warme begeleiding met een sterke wetenschappelijke onderbouwing!

Vanwege haar bijzondere interesse in de borstvoeding, koos Cindy ervoor haar keuzestages in eerste lijn te lopen bij vroedvrouwen die daarnaast ook lactatiekundige waren. Dit zorgt ervoor- naast het feit dat Cindy ook ervaringsdeskundige is als mama van vier kinderen- dat zij de know-how heeft om borstvoeding deskundig te begeleiden.

Daarnaast volgde Cindy de cursussen farmacologie en gespecialiseerde farmacologie. Hierdoor is zij een vroedvrouw met voorschrijfrecht*. (* Recht tot voorschrijven van een (beperkt) aantal geneesmiddelen aan de zwangere/bevallen vrouw). Cindy werkt als zelfstandig vroedvrouw in Groepspraktijk Tille en daarnaast is zij ook actief in haar eigen praktijk.

Stages en werkervaringen:

 • (2019-heden) werkzaam in vroedvrouw praktijk ‘De Verwachting’ te Brugge.
 • (2017-2018) Stages eerste lijn (bij vroedvrouwen/lactatiekundigen)
 • (2014-2018) Verschillende stages op materniteit (eerste zorgen, opvolging moeder-kind, hulp bij borstvoeding) en verloskwartier (opvolgen van de arbeid, zelfstandig begeleiden bevalling, assisteren gynaecoloog) neonatologie ( zorg neonaat)   in ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen.

Diploma’s en bijscholingen:

 • MasterClass Koemelkeiwitallergie
 • (2019) Meerdaagse opleiding draagconsulent (Die Trageschule): basistechnieken, gevorderde technieken & consultvoering
 • (2019) Happy baby coach: praktische handvaten rond slaapritme, koemelkallergie, borstvoeding en huilen
 • (2018) Diploma Bachelor in de vroedkunde –vroedvrouw met voorschrijfrecht
 • (2018) Certificaat BLS (Basic Life Support) : reanimatietechnieken baby en volwassene
 • (2018) Studiedag: Van dicht op de huid tot high-tech verloskunde
 • (2018) Permanente vorming vroedkunde: (oa rond huilen en ongemakken bij de zuigeling)
 • (2017) Studiedag: Welzijn van Ouder en Kind: van kinderwens tot postpartum
 • (2015) Leerstoel Francine Gooris ( Midwives and ICM, workshop bloedgroepen, workshop HPV en Bacteriële Vaginose)

Haentjens Jolien

Van jongs af aan is het altijd al een droom geweest om in de medische wereld iets te betekenen. Dit, gecombineerd met mijn passie voor wetenschap, mijn wil om mensen te helpen en mijn voorliefde voor kinderen, bracht mij tot de opleiding kinesitherapie bij kinderen.

Naast het geven van kinesitherapie bij baby’s en kinderen, ben ik gespecialiseerd in pre- en postnatale kinesitherapie. Ik haal enorm veel voldoening uit het begeleiden van (toekomstige) mama’s. Prenatale oefeningen hebben als doel je lichaam voor te bereiden op de bevalling en het in optimale conditie te houden. Na de bevalling bestaat deze begeleiding uit het herstellen van het lichaam en herconditionering.

Verder school ik mij op regelmatige basis bij om up-to-date te blijven van de nieuwste technieken en behandelingsmethodes.

Stages en werkervaring

 • (2018-heden) Kinderkinesitherapeute bij Revalidatiecentrum De Kade – Spermalie
 • (2017-2018) Kinepraktijk bij Nathalie Verdyck (Knokke-Heist)
 • (2012-2017) Verschillende stages tijdens de basisopleiding waarvan 2 jaar specifiek binnen de pediatrie
 • (2013-2017) Jobstudent als redder aan zee (postoverste)

Diploma’s en bijscholingen

 • (2018) Respiratoire kinesitherapie met inbegrip van longauscultatie: vernieuwde klinische, methodologische en technische benaderingen bij de volwassene, het kind en de baby
 • (2018) Kinderorthopedie: Courante voetpathologieën en scoliose bij kinderen
 • (2018) Babymassage. Women’s Health : ’Babymassage & babywellness, meer dan masseren alleen’
 • (2018) Pre- en postnatale kinesitherapie. Women’s Health : ‘Van voelend en actief zwanger naar bewust bevallen en moeder zijn’
 • (2018) Motorische Follow-up, diagnostiek en behandeling van ex-prematuren
 • (2017-2018) Postgraduaatsopleiding Psychomotorische therapie bij kinderen (Universiteit Gent)
 • (2017) Typ10 cursus
 • (2017) Master of science in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie afstudeerrichting pediatrie (Universiteit Gent)
 • (2017) Master of science in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Gent

De Swaef Bart             

Als kind was ik een rustige jongen die steeds gefascineerd was door analytisch denken en het oplossen van vraagstukken. Tijdens mijn prille schoolcarrière groeide deze eigenschap verder en ontstond stilaan een interesse naar het menselijke lichaam in al zijn aspecten. Aanvankelijk koos ik dan ook voor de opleiding Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Gent. Hierin vond ik theoretisch veel interessegebieden, al kon ik minder aarden met het praktiserend gedeelte (labowerk). 
Ik besloot dan ook verder te gaan studeren en vond een uitdaging binnen de osteopathie. Intussen is gebleken dat dit een uiterst geslaagde keuze was!

Stage’s en werkervaringen:

 • (2015 – 2016) Osteozuid groepspraktijk (Antwerpen)
 • (2015 – 2016) Praktijk Foubert Cédric (Sint-Niklaas)
 • (2016 – 2017) Zwangerschapsvervanging Praktijk Wynter Philippe (Borgerhout/Vrasene)
 • (2016 – 2017) Praktijk Smidts Yannick (Londerzeel/Berchem)
 • (2015 – heden) Groepspraktijk Colette Peeters (Evergem)
 • (2015 – heden) Docent aan de International Academy of Osteopathy (Gent, Antwerpen, Kopenhagen, Polen)

Diploma’s en bijscholingen:

 • (2011) Creditdiploma’s voor 32 vakken in de opleiding ‘Biomedische wetenschappen’ aan de Universiteit van Gent
 • (2015) D.O. diploma aan de International Academy of Osteopathy (Gent)
 • (2015) Crossuite award voor student met beste stage
 • (2015) BSc. Ost. Med. aan Wales University met First Class Honours
 • (2016 – 2018) MSc. Ost. Med. aan Innsbruck University of applied sciences (FhG)(Tirol)
 • (2016) Sport & PNI bij kPNI Belgium (Gent)
 • (2016) Topics osteopathie bij kinderen (SAMA opleidingscentrum, Tilburg)
  • Onderzoek van de pasgeborene + safety
  • Voorkeurshouding en plagiocephalie
  • Early life stress bij baby’s
  • Reflux problematiek bij baby’s
  • Gut associated psychology syndrome
  • ADHD en ADD
 • (2017) The osteo-articular approach – lower limbs door Barral J.-P. (Londen)
 • (2018) Orthomoleculaire voedingsleer (kPNI Belgium)
 • (2019) Happy baby coach: praktische handvaten rond slaapritme, koemelkallergie, borstvoeding en huilen

 

Alle lessen en workshops gaan steeds door in Groepspraktijk Tille, Gistelsteenweg 101 te Varsenare (Jabbeke).

PRAKTISCHE INFO – WIKIBABY WORKSHOPS

Wanneer:

De workshops vinden plaats elke woensdagavond om 18u30 (NIET tijdens schoolvakanties).
! Opgelet: de Baby & Tille workshops gaan door op dinsdagavond om 18u15.
Volgende data en nummering kan worden gebruikt.

WORKSHOP REEKS 1
1. Baby op komst /
2. Zelfzeker bevallen /
3. Bevallen. Hoe doe je dat? /
4. Voorbereid naar het verloskwartier /
5. Borstvoeding – Basics /
6. Flesvoeding – Basics /
7. Motorische ontwikkeling /
8. Veilig dragen /
9. Huilen, overprikkeling en slapen 06/11/2019
10. Baby & Tille – Basics di 12/11/2019 om 18u15

Prijs:

€15 per workshop
€135 voor de hele reeks (10 workshops, 9 + 1 gratis, één jaar geldig)

Tijdens workshop 2 en 4 zijn de partners welkom om mee de uitleg te volgen (in de prijs inbegrepen).

Wensen zij ook nog andere workshops mee te volgen, dan kan dit voor een extra bijdrage van €10 per workshop.

Hoe inschrijven?

Schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier. Geef hierbij duidelijk aan bij welke workshops uw partner al dan niet meekomt. Dit is van belang voor het aantal inschrijvingen want de plaatsjes zijn beperkt!

Bovenstaande data en nummers van de verschillende workshops kunnen worden gebruikt.
Strikt vertrouwelijke informatie gedeeld via dit formulier komt enkel bij de betrokken therapeut terecht.


PRAKTISCHE INFO – BABY & TILLE

Wanneer:

De lessen van Baby & Tille gaan steeds door op dinsdag om 18u15-19u15 en donderdag 14u15-15u15.

Prijs:

€15 per les
€120 voor een 10-beurtenkaart

GRATIS PROEFLES als je onze facebookpagina liket en deelt of bij aankoop van een 10-beurtenkaart

Hoe inschrijven?

BOEK HIER UW LES

 

 

Quataert Cindy

Vroedvrouw

Haentjens Jolien

Haentjens Jolien

Kinesitherapeut

De Swaef Bart

De Swaef Bart

Osteopaat

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement