Onlangs was het de week van de borstvoeding. Ideaal dus om even een aantal beweringen rond borstvoeding onder de loep te nemen.
Van borstvoeding gaan je borsten hangen.
Het is niet de borstvoeding zelf die zorgt dat het borstweefsel slapper wordt. De hormonen tijdens de zwangerschap zorgen voor groei van klierweefsel. Nadien zorgt een afname in hun concentratie voor het minder stevig worden van de borsten. Borsten evolueren ook. Tot de leeftijd van ongeveer 35 jaar groeit er elke cyclus wat borstweefsel. Daarnaast heeft natuurlijk ook de leeftijd een invloed en wordt borstweefsel met de jaren slapper. Dit gebeurt ook los van de borstvoeding!
Met kleine borsten heb je niet voldoende melk voor je baby.
De grootte van de borsten heeft weinig te maken met de melkproductie. Melkklieren worden gevormd tijdens de zwangerschap, los van het feit of de borsten groot of klein zijn. Sommige mensen hebben meer en andere minder klierweefsel maar dat wil enkel zeggen dat het ‘voorraadje’ dat ze aanmaken in de borst wat verschillend is. Moedermelk wordt echter ook aangemaakt ‘on the go’ wanneer je baby zuigt. Dus of je nu grote of kleine borsten hebt, dat maakt voor de productie weinig uit. Er is één medische uitzondering waarbij een vrouw geen of weinig klierweefsel kan aanmaken. (Insufficient glandular tissue) Deze vrouwen hebben vaak geen tot weinig borstvorming en tubulaire borsten. Dit is echter uitzonderlijk en komt slechts bij een heel klein percentage vrouwen voor. De meeste kleine borsten zijn dus perfect in staat een baby te voeden.
Borstvoeding geven doet pijn!
Je kindje voeden hoort geen pijn te doen! De eerste week kunnen de borsten wat gevoelig reageren. Zeker bij vrouwen die reeds gevoelige tepels hebben, kan er de eerste dagen bij aanhap of toeschieten van melk wat gevoeligheid aanwezig zijn. Maar dit moet overgaan na een aantal dagen én mag zeker niet een volledige voeding of erna nog aanwezig zijn. Doet het voeden pijn, dan is dit bijna steeds te wijten aan een verkeerde aanhap, verkeerde houding of een verkeerde drinktechniek. Soms ook aan een infectie. Kijk eens naar de tepel na de voeding. Is deze nog mooi rond of is ze afgeplat? (frictie) Hapt je baby ver genoeg aan? Zijn de lipjes mooi naar buiten gekruld? Kan je kindje het vacuum behouden na de aanhap? Is de tong flexibel genoeg? Ligt je baby correct aan de borst (buik tegen buik, neusje ter hoogte van de tepel, …)
Doet voeden pijn? Zorg dan dat je begeleiding krijgt door een lactatiekundige of een vroedvrouw met kennis van borstvoeding. Het is nooit oké als iemand je vertelt dat de pijn die je voelt normaal is of wel over zal gaan.
Na borstvergroting of -verkleining kun je geen borstvoeding geven.
De meeste vrouwen kunnen na een borstvergroting nog prima zelf voeden. Soms ervaren ze wat meer druk in de borst en mogelijks zijn ze iets gevoeliger voor verstopping en borstontsteking. Bij een verkleining wordt ook weefsel weggenomen uit de borst. Vaak wordt ook de tepel en omliggend weefsel verplaatst. Al deze zaken hebben een invloed op het vermogen van de moeder m.b.t. borstvoeding. Als de zenuwbaantjes van de tepel beschadigd zijn, worden de signalen voor de toeschietreflex soms niet meer goed doorgegeven. Soms lukt het nog om gedeeltelijk te voeden, soms niet. Extra begeleiding bij borstvoeding is hier zeker aangewezen. Zo kan er worden gekeken wat mogelijk is.
Als je borstvoeding geeft, hoef je geen anticonceptie te gebruiken.
Deze bewering is slechts in bepaalde situaties correct. Het gaat dan vooral om voeden tijdens de eerste zes maanden, van een baby die uitsluitend borstvoeding krijgt (geen andere bijvoeding), frequent drinkt en goed drinkt. Na die eerste maanden of wanneer niet aan de andere voorwaarden wordt voldaan is dit niet langer betrouwbaar.
Als je borstvoeding geeft, moet je veel melk drinken.
We moeten geen melk drinken om melk te geven. Als je een gezond eetpatroon hebt, heb je normaal ook voldoende calcium uit andere voedingsbronnen. Je hebt misschien iets meer vocht nodig en iets meer calorieën maar dat hoeft zeker niet specifiek uit melk te komen. Melk wordt aangemaakt vanuit jouw bloed. Dat heeft dus niets te maken met het feit of je wel of geen melk drinkt.
Van kool eten krijgt je baby krampjes.
Het is natuurlijk niet zo dat wanneer een mama iets eet dat gasvorming stimuleert, haar baby dat ook heeft. Als jij zelf last heb van lucht in de darmen, zit dat in jouw lichaam. Dat gaat niet zomaar over naar je melk. Onze voeding komt namelijk niet zomaar in de moedermelk terecht. Voedsel wordt eerst afgebroken en verwerkt via het spijsverteringsstelsel tot minuscule deeltjes die in het bloed worden opgenomen. Als deze deeltjes in de buurt van het borstweefsel komen (cellen bij melkklieren) worden ze daar opgenomen en komen ze in de moedermelk terecht. De ruimte tussen de cellen en wat ze doorlaten varieert naargelang de borstvoedingsperiode. Het zijn vooral bepaalde eiwitdeeltjes die in de melk terecht komen. Op sommige deeltjes kan je baby wat gevoeliger reageren. Vooral omdat de darmpjes nog onrijp zijn. Deze baby kan dan moeilijk om met een bepaalde soort voeding. Hij kan reageren met verteringsproblemen of huiduitslag. Het soort voedsel is echter voor elke baby verschillend. Hierdoor kan je zeker niet zeggen dat bepaalde voedingssoorten beter niet gegeten worden. Baby’s krijgen over het algemeen krampjes door andere zaken, en dus kan je alle voeding gerust proberen. Denk je dat je kindje krampjes heeft na iets wat je at? Vaak is dit toeval. Maar je kan een tweetal keer opnieuw deze voeding eten en kijken of het dan opnieuw krampjes uitlokt. Is dit zo, dan kan je deze voeding enkele weken wat meer mijden.
Na een glas wijn, moet je kolven en gooi je de melk beter weg.
Zo werkt borstvoeding niet. Het is niet zo dat de alcohol die je consumeerde zicht ‘nestelt in de borsten’ tot ze worden leeggedronken. Neen, het alcoholpercentage daalt langzaam in het bloed tot het uit je lichaam verdwenen is. Is het niet meer in je bloed te vinden, dan zal het ook niet meer in je melk terecht kunnen komen. Bij een gemiddelde vrouw zal na een normale consumptie (= 1 glas wijn) de alcohol verdwenen zijn na ongeveer 2 uur. Voed je dus net voor je glaasje wijn en daarna drie uur later nog eens? Dan is er geen alcohol in de melk aanwezig en kan je gewoon voeden.
Borstvoeding geven gaat vanzelf! Je moet dat niet leren.
Ook hier valt een grote kanttekening te maken. Bij een groot aantal vrouwen gaat voeden namelijk niet vanzelf. Ofwel hapt de baby niet goed aan, of er is weinig kennis om wat een goede aanhap is en hoe ze de baby best begeleiden. Of er zijn andere problemen die de kop op steken en een invloed hebben op de voeding. Veel vrouwen ondervinden dat de eerste drie weken lastig kunnen zijn, sommigen hebben kloofjes of andere problemen die vaak vermeden konden worden als mama en begeleider wat meer kennis had over hoe borstvoeding nu precies in elkaar zit. Ook afkolven wordt vaak stevig onderschat.
Gaat alles bij jou soepel en vlot en lijkt het alsof je kindje al jaren de techniek van het voeden onder de knie heeft? Super! Geniet van de momenten met je kindje. Gaat het bij jou niet zo vlot en staat het huilen je soms nader dan het lachen? Zoek hulp en probeer duidelijk te maken wat voor jou zo moeilijk is. Ben je nog zwanger en wil je straks borstvoeding geven? Lees boeken, volg cursussen en bereid je optimaal voor op wat straks komt. Door nu informatie te verzamelen, kun je straks heel wat problemen vermijden.
Als je verkouden bent, kun je je baby beter geen borstvoeding geven.
Wanneer jij verkouden bent, zitten er in je melk een behoorlijke hoeveelheid antistoffen die jij net hebt aangemaakt om het verkoudheidsvirus te lijf te gaan. Het is dan net een voordeel dat je kleintje die met elke voeding al mee binnen krijgt. Zo is hij beter beschermd tegen dit virus.
Ontstaan er na het lezen van deze blogpost vragen?
Aarzel dan niet contact te nemen met onze vroedvrouw!