Tabakologie

Begeleiding naar een rookvrij leven

Maak een afspraak

Over deze therapie

Vaak is de wil om te stoppen niet voldoende om effectief tot een rookstop te komen. Ondanks je eigen motivatie kan je hulp van buitenaf nodig hebben.

Ellen kan je die hulp bieden door een intensief rookstopprogramma, al dan niet met ondersteuning van medicatie of nicotinesubstitutie, op te stellen. We doen dit altijd op het tempo van de cliënt om een zo hoog mogelijke kans op een geslaagde rookstop te bereiken.

Er is tijdens deze consultaties heel veel ruimte om de nodige stressoren die vaak de trigger zijn tot meer roken aan te pakken. We gaan samen op zoek naar de nodige alternatieve ontspanningsmogelijkheden en proberen de motivatie zo hoog mogelijk te houden gedurende het volledige proces.

In een eerste verkennend gesprek bekijken we hoe verslaafd je lichamelijk, psychologisch en gedragsmatig bent. Daarna zal ze alle mogelijke manieren om van je verslaving af te raken, in kaart brengen. We werken in 3 grote stappen:

STAP 1: Tijd om na te denken

De eerste stap bij een rookstop is dat je stilstaat bij je rookgedrag. We starten hier in samenspraak ook al met kleine veranderingen in je rookgedrag toe te passen.

STAP 2: Maak een keuze

In de eerste stap heb je goed nagedacht over je eigen rookgedrag. Je hebt geregistreerd hoeveel en in welke omstandigheden je rookt. We hebben de voor- en nadelen van roken afgewogen. Neem al deze info samen en er dringt zich een keuze op.
We leggen samen een rookstopdatum vast en maken een concreet rookstopplan. In deze periode doen we heel wat voorbereidende oefeningen.

STAP 3: Stoppen met roken

Je hebt besloten om te stoppen met roken. Dit was een moeilijke, maar zeer waardevolle beslissing.
In de volgende gesprekken werken we een persoonlijke strategie uit om te ontwennen.We houden hier ook rekening met mogelijke moeilijke momenten en doen aan herval-preventie.

VANDAMME ELLEN

Ik studeerde in 2012 af als erkend tabakoloog. Naast tabakoloog ben ik een erkende diëtiste en volgde de 4 jarige opleiding tot oplossingsgerichte systeem psycho-therapeut. Tijdens deze opleiding koos ze onder andere ook voor de specialisaties rond verslaving en richtte zich op oplossingsgerichte coaching.

Ik hielp de voorbije 11 jaren al heel veel mensen met een zware nicotine-afhankelijkheid van deze verslaving af wat zowel voor de cliënt als coach een enorme voldoening geeft.

 

 

Als tabakoloog weet je ongeveer alles over roken en over hoe je ermee stopt. Je bent een rookstopcoach. Wat niet tot het takenpakket van de tabakoloog behoort, is controleren. Stoppen met roken doe je uiteindelijk toch zelf. Om erkend tabakoloog te zijn moet je een interuniversitaire permanente vorming volgen gedurende een volledig academiejaar en de nodige bijscholingen blijven volgen.

De kans dat je met de hulp van een tabakoloog stopt met roken is 4 keer groter dan wanneer je het op je eentje probeert. Ga je liever niet alleen? Vraag dan of je iemand mag meenemen.

Wat kost begeleiding door een tabakoloog?

De Vlaamse overheid voorziet jaarlijks een tussenkomst voor wie in Vlaanderen woont en wil stoppen met roken. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je minder.

Begeleiding in groep individuele begeleiding
Met verhoogde tegemoetkoming €0,5 per kwartier

€24 voor 8 sessies

€1 per kwartier

€2 à € 3 per sessie

Zonder verhoogde tegemoetkoming €1 per kwartier

€48 voor 8 sessies

€7,5 per kwartier

€15 à € 22,5 per sessie

Ben je jonger dan 21 jaar of word je dit jaar 21?
Dan kan je al voor € 1 per kwartier naar de tabakoloog. Een gemiddelde consultatie zal je dus maximaal € 2 à € 3 kosten.

Vandamme Ellen

Tabakoloog

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement