10 Dingen die je had willen weten vóór de geboorte van je baby.

  • Groepspraktijk Tille
  • 15/10/2021

De geboorte van je baby brengt heel wat verandering in je leven. Sommige zaken kunnen onverwacht zijn. Hieronder heb je 10 dingen die je alvast wil weten vooraf;

1/ Je lijf is een hormonale rollercoaster. Zweten, lage bloeddruk, huilen omdat de baby zo schattig is, huilen omdat de tekenfilm zielig is, verliefd naar je baby kijken, je zorgen maken omdat je niet verliefd naar je baby kijkt, je paniekerig afvragen of je ooit nog zal slapen. De eerste weken lijkt je lijf vanalles te voelen! Daarnaast is het ook nog eens aan het herstellen van een bevalling.

2/ Net na de bevalling voelt je lichaam nog steeds niet als voor de zwangerschap. De baby is misschien geboren, maar jouw baarmoeder moet nog een heel stuk krimpen. Dus ook die vult je buik gedeeltelijk. Daarnaast houd je nog heel wat vocht vast en kan je huid op de buik slap aan voelen. Misschien heb je ook striemen. Misschien ben je ingeknipt of kreeg je een sectio en heb je hechtingen die moeten helen. Je borsten vullen zich met melk, je krijgt last van stuwing en ook als je kiest voor kunstvoeding in flesjes kun je soms pijnlijke borsten ervaren. Tenslotte heb je de eerste dagen ook ruim bloedverlies dat toch een aantal weken kan aanhouden.  Je lichaam voelt dus nog eventjes niet als vroeger.

3/ ‘Take it easy’! Misschien heb je een agenda vol dingen die je wil gaan doen na de bevalling. Of staat het lijstje met visite elke dag vol. Durf op de stopknop te duwen! De baby loopt niet weg, straks kan visite ook nog. Gun jullie zelf voldoende rustmomenten en bouw deze ook bewust in.

4/ Durf hulp vragen. We zeggen veel te snel uit automatisme dat alles goed gaat, dat we geen hulp nodig hebben en alles wel zullen klaren. Maar de postnatale weken zijn echt een stuk eenvoudiger als je af en toe ook ‘ja’ durft zeggen. Ja! Tegen de vriendin die voorstelt om een ovenschotel langs te brengen. Ja! Tegen je ouders die voorstellen even de oudste van school te halen. Ja! Tegen je nichtje dat voorstelt een uurtje te babsitten zodat jij even tijd voor jezelf hebt. En ook JA… aan de familie die vraagt of de drukte niet teveel is en je misschien liever even wil rusten en het bezoek afronden.

5/ Bereid je voor op de bevalling. ‘Ik laat alles gewoon op me afkomen’. Je hoort het zo vaak. Maar ken je wel je keuzes? Het is jouw bevalling, jouw lijf én jouw keuzes. Praat er over met je partner, lees er over en bereid je voor met prenatale lessen. Zodat je weet wat je kan verwachten en wat je wel én vooral niet wil. En laat DAARNA alles op je afkomen.

6/ Bereid je voor op borstvoeding. Kies je voor borstvoeding? Leer dan hoe een baby moet aanhappen, hoe vaak die gemiddeld drinkt, waarom borstvoeding geen pijn hoort te doen en wat je kan doen/veranderen als voeden bij jou wel pijnlijk is. Soms gaat het inderdaad heel erg vlotjes en lijkt voorbereiding overbodig, maar vaak is dit ook niet het geval en is deze voorbereiding broodnodig.

7/ Neem de tijd om je lichaam te laten helen en herstellen. ‘Down under’ voelt alles misschien beurs en blauw. Dan lijkt zelfs een toiletbezoek een spannende belevenis. Zorg voor comfort en geef je lichaam voldoende tijd om te herstellen.

8/ Ga actief aan de slag om slaaptekort te minimaliseren. Sommige baby’s slapen halve nachten door, eten dan en slapen weer verder. Andere kindjes vinden hun draai veel minder, huilen de halve nacht en zijn ontroostbaar. Na enkele nachten met slechts een paar uurtjes slaap voel je je reserves snel wegslinken. Als beide ouders dan de hele nacht mee wakker zijn, duurt het niet lang voor beide uitgeput zijn. Oververmoeidheid maakt je vatbaarder voor infecties, is een sterke domper op je humeur en zorgt dat je niet meer optimaal functioneert. Maak slaap prioritair en zorg dat zowel jij als je partner kostbare uren slaap inhalen. Door om beurten ‘van dienst’ te zijn in de nacht, of de nacht in twee blokken te delen. Ook bij borstvoeding maakt het een groot verschil wanneer je ‘s nachts enkel moet voeden en je partner zich voor en na die voeding met de baby bezighoudt, zodat je kan doorslapen. Reken er niet op dat je wel kan ‘meeslapen wanneer de baby slaapt’. Een baby slaapt overdag vaak korte dutjes. Tegen de tijd dat je zijn vuile kleertjes hebt opgeruimd, de luier weggegooid, de ontbijttafel afgeruimd en eindelijk in de zetel gaat liggen, is je kleintje vaak alweer bijna de eerste geluidjes richting wakker worden aan het maken.

9/ Kies bij het kopen van babykleertjes voor gebruiksgemak. Zitten er handige drukknoopjes? Moet het over het hoofdje of kan het zo open? Zitten er voetjes aan de broek/ pakje? Dan hoef je geen sokjes die vaak uitgetrapt worden. Is dit handig verluieren? Mag het gewassen worden op hetere temperaturen? Kijk niet enkel hoe leuk een setje is, maar vooral hoe snel je het aan en uit kan doen en of het gemakkelijk te onderhouden is.

10/ Een goede vroedvrouw is goud waard! Ze doet zoveel meer dan de baby ‘checken’. Ze begeleidt je tijdens de zwangerschap naar de geboorte toe, licht je in rond borstvoeding, vertelt je hoe je krampjes kan vermijden, hoe de voeding vlotter loopt, hoe je de baby kan inbakeren, boertjes doet laten, navelstompje verzorgt, wat een natuurlijk ritme is en zoveel meer!

 

Heb je nog vragen? Aarzel niet contact te nemen met een van onze vroedvrouwen.

 

Wenst u een afspraak of meer informatie?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Maak een afspraak Contacteer ons

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement