Vroedkunde

Kwaliteitszorg voor/tijdens/na de zwangerschap met een wetenschappelijke onderbouwing.

Maak een afspraak

Over deze therapie

De vroedvrouw is een medisch deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Zij begeleidt de normale zwangerschap, bevalling en het normale kraambed. Dit tot maximum 1 jaar na de bevalling. Daarnaast kan de vroedvrouw ook begeleiding bieden vóór de zwangerschap (fertiliteit, familieplanning).
Vroedvrouwenzorg is een holistische zorg: naast de medische zorgen van/voor moeder en kind is er aandacht voor het emotionele en psychologische luik. Tevens is er een optimale samenwerking met andere disciplines. De vroedvrouw zal u doorverwijzen indien nodig.

De consultaties (spreekuur) van onze vroedvrouw vallen op maandag binnen onze praktijk (Gistelsteenweg 101 bus 0.1. te Varsenare). Huisbezoeken zijn dagelijks mogelijk.

U kan bij  mij terecht voor :

 • Consulten in de praktijk rond zwangerschapswens
 • Begeleiding tijdens de zwangerschap (in de praktijk) medische opvolging, vragen en zorgen bespreken, luisteren harttonen, … Dit kan in combinatie met consulten bij uw gynaecoloog.
 • Begeleiding na de bevalling vanaf thuiskomst uit het ziekenhuis van mama en baby (huisbezoeken en consulten in de praktijk: medisch opvolgen baby
  (gewicht, groei, voeding, navelzorg,..), opvolgen borstvoeding, medische opvolging mama, adviseren bij praktische vragen en problemen, emotionele ondersteuning)
 • Begeleiding van de borstvoeding en eventuele problemen
 • Specifieke vragen/problemen (bv. anticonceptie, flesvoeding, ontwikkeling baby, gewicht baby, draagtechnieken, huilen, ouder-kind binding, introductie vaste voeding, praktische problemen en zorgen,…)
 • Ook als het minder goed gaat (emotionele ondersteuning bij neerslachtige gevoelens, onzekerheid, miskraam, …) kan de vroedvrouw iets voor u betekenen.
 • Infosessies en workshops, zowel individueel als in groep ( draagtechnieken, borstvoeding, zelfzeker bevallen, opmaken geboorteplan, wasbare luiers, …)

Quataert Cindy   

Reeds als kind had Cindy een grote interesse in zwangere buikjes en baby’s. Toen zij zelf voor het eerst mama werd, combineerde zij reeds de zorg voor haar eigen kindjes met een job als onthaalouder voor kinderen van 0-3 jaar. Zij leerde hierdoor heel praktische kennis rond huilbaby’s, troosten, dragen en dagdagelijkse zorg. Ook tijdens haar job bij de overheid bleef de interesse in de zwangerschap en bevalling. Na de geboorte van haar vierde kindje besloot Cindy haar hart te volgen: Ze startte de opleiding bachelor in de vroedkunde te Kortrijk.
Reeds tijdens haar opleiding, was het voor haar overduidelijk dat zij als zelfstandig vroedvrouw aan de slag wou. Persoonlijke, warme begeleiding met een sterke wetenschappelijke onderbouwing!

Vanwege haar bijzondere interesse in de borstvoeding, koos Cindy ervoor haar keuzestages in eerste lijn te lopen bij vroedvrouwen die daarnaast ook lactatiekundige waren. Dit zorgt ervoor- naast het feit dat Cindy ook ervaringsdeskundige is als mama van vier kinderen- dat zij de know-how heeft om borstvoeding deskundig te begeleiden.

Daarnaast volgde Cindy de cursussen farmacologie en gespecialiseerde farmacologie. Hierdoor is zij een vroedvrouw met voorschrijfrecht*. (* Recht tot voorschrijven van een (beperkt) aantal geneesmiddelen aan de zwangere/bevallen vrouw). Cindy werkt als zelfstandig vroedvrouw in Groepspraktijk Tille en daarnaast is zij ook actief in haar eigen praktijk.

Stages en werkervaringen:

 • (2019-heden) werkzaam in vroedvrouw praktijk ‘De Verwachting’ te Brugge.
 • (2017-2018) Stages eerste lijn (bij vroedvrouwen/lactatiekundigen)
 • (2014-2018) Verschillende stages op materniteit (eerste zorgen, opvolging moeder-kind, hulp bij borstvoeding) en verloskwartier (opvolgen van de arbeid, zelfstandig begeleiden bevalling, assisteren gynaecoloog) neonatologie ( zorg neonaat)   in ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen.

Diploma’s en bijscholingen:

 • (2019) Meerdaagse opleiding draagconsulent (Die Trageschule): basistechnieken, gevorderde technieken & consultvoering
 • (2019) Happy baby coach: praktische handvaten rond slaapritme, koemelkallergie, borstvoeding en huilen
 • (2018) Diploma Bachelor in de vroedkunde –vroedvrouw met voorschrijfrecht
 • (2018) Certificaat BLS (Basic Life Support) : reanimatietechnieken baby en volwassene
 • (2018) Studiedag: Van dicht op de huid tot high-tech verloskunde
 • (2018) Permanente vorming vroedkunde: (oa rond huilen en ongemakken bij de zuigeling)
 • (2017) Studiedag: Welzijn van Ouder en Kind: van kinderwens tot postpartum
 • (2015) Leerstoel Francine Gooris ( Midwives and ICM, workshop bloedgroepen, workshop HPV en Bacteriële Vaginose)

– Eerste afspraak = intakegesprek en informatief gesprek

Voor huisbezoeken rekenen we een vervoersvergoeding van 5 euro per huisbezoek. Deze worden afgerekend na afsluiting huisbezoeken of naar keuze na elk huisbezoek. Kwam u tijdens de zwangerschap nog niet op intakegesprek? Dan rekenen wij het eerste huisbezoek ook 15 euro dossierkosten voor de opmaak van uw dossier. (Deze kost betaalt u dus niet indien u reeds tijdens uw zwangerschap op intakegesprek kwam).

Ook indien je enkel na de bevalling een beroep wenst te doen op de vroedvrouw.  In dit consult maken we je dossier op en krijg je uitleg rond de mogelijkheden qua begeleiding. Daarnaast luisteren we naar je wensen/vragen. Ben je zwanger, dan volgen we tijdens dit consult ook (desgewenst) de zwangerschap op.  Een eerste consult duurt één uur. Intakegesprekken gaan steeds door op de praktijk.

Vervolgconsult opvolging zwangerschap: De vroedvrouw kan uw zwangerschap opvolgen en de nodige controles verrichten. Dit gebeurt in combinatie met de opvolging bij de gynaecoloog.  Zo kan je je geruster voelen als je tussendoor nog eens het hartje kan horen, of vind je het een fijn gevoel dat bij de vroedvrouw ruim tijd genomen wordt voor jouw  specifieke vragen en onzekerheden.
Reken voor een vervolgconsult 30 minuten. Zwangerschapsvervolgconsulten gaan door in de praktijk.

– Consult zwangerschapswens: luisteren naar de noden/wensen/vragen, uitleg vitamines, geneesmiddelengebruik, voeding, voorbereiding op mogelijke zwangerschap. Aandacht voor de emotionele kant wanneer het niet vlot verloopt. Doorverwijzing indien nodig. Dit consult duurt 1uur ( intake inbegrepen). Voor deze consulten is door het RIZIV GEEN terugbetaling voorzien.

– Consult/huisbezoek na bevalling (postnataal consult) : medische opvolging groei baby, medische opvolging mama,  vragen rond voeding, verzorging, begeleiden borstvoeding, introduceren vaste voeding, huilen, slaapritme,…

De eerste vier weken na de bevalling bij jullie thuis, daarna bij voorkeur in de praktijk.

! Opmerking: Postnatale huisbezoeken zijn mogelijk  voor de regio Zedelgem (+ deelgemeentes), Brugge (+ deelgemeentes) en de regio Jabbeke (+ deelgemeentes).
Woont u hier nét buiten maar wenst u toch graag een huisbezoek? Informeer naar de mogelijkheden. Voor een huisbezoek dient u telefonisch een afspraak te maken. Reken voor een postnataal consult ongeveer 30 minuten.

Ter info: voor huisbezoeken geldt een opleg van 5 euro (vervoersonkosten)
Indien u nog geen intakegesprek had, is er naast de prijs van het consult, een eenmalige dossierkost van 15 euro.

 Individuele prenatale voorbereiding bevalling (zwangere vrouw + partner): 3 x 1 u: In drie informatieve sessies gaan we dieper in over hoe jullie als koppel t.o.v. de bevalling staan, we geven inzicht in de arbeid (hoe contractie herkennen, wanneer naar het ziekenhuis, wat gebeurt er allemaal in het ziekenhuis, hoe verloopt de arbeid, wat gebeurt er precies tijdens de bevalling, wat zijn mogelijkheden van pijnbestrijding en hebben die gevolgen? Daarnaast wordt geluisterd naar wat jullie belangrijk vinden en maken we de laatste les een  persoonlijk geboorteplan op met jullie wensen en voorkeuren. ( bij voorkeur volgen rond 24 a 32 weken zwangerschap). Deze infosessie zal naast individueel ook op geregelde basis in kleine groep aangeboden worden.

– Individuele infosessie “Starten met borstvoeding”  ( kan alleen of met partner): 2x 1 uur:  Tijdens deze sessie bekijken we op een leuke manier hoe borstvoeding in elkaar zit.  We beantwoorden je vragen, er worden heel wat tips gegeven en je krijgt een goede basiskennis mee rond borstvoeding zodat je optimaal en zelfzeker kan starten met borstvoeding nadat je baby geboren wordt.  De tweede les gaan we  dieper in op de mogelijke probleempjes en hoe ze te vermijden/herkennen/behandelen. Deze infosessie zal naast individueel ook op geregelde basis in kleine groep aangeboden worden.

– Consult bij problemen rond borstvoeding: thuis of in de praktijk: We bekijken wat er niet optimaal verloopt, gaan mogelijke oorzaken na en stellen een behandelplan en opvolgconsulten op.

Postnataal consult gericht op een specifieke vragen/nood/problemen (starten met vaste voeding, afbouw borstvoeding, terug gaan werken, slaapritme, huilen, …)

Geplande groepslessen zullen steeds op deze pagina vermeld worden.

Ben je zwanger en wil je bijleren? Of heb je gewoon vragen omtrent borstvoeding, de bevalling, … Er staan deze lente enkele kwalitatieve cursussen/workshops in kleine groep op de planning voor (aanstaande) ouders.

1/ Wil je zelfbewust en op jouw manier bevallen? Volg dan zeker onze 2-delige cursus over de bevalling. Je krijgt op een aangename manier heel wat informatie over bevallen en gaat na de tweede les naar huis met je eigen geboorteplan.

WAT? 2-delige cursus ” Zelfzeker bevallen
WANNEER? 22/05 en 19/06 van 18.30 -20.30 u
WIE? zwangere dames die ongeveer 16 weken tot 32 weken  zwanger zijn (partner is welkom)

Meer info over onze workshops ” bevalling ”
KLIK HIER 

2/ Wie van plan is borstvoeding te geven en dit alle kansen wil geven, mag de 2-delige infosessie rond borstvoeding niet missen. Je leert er veel praktische “tips en tricks” en begint goed voorbereid aan de borstvoeding.

WAT? 2-delige cursus ” Borstvoeding “ (1. Borstvoeding basics  + 2. Problemen en oplossingen )
WANNEER? 24/04 en 08/05 van 18.30 -20.30 u
WIE? Zwangere dames die borstvoeding willen geven.

Meer info over onze workshops ” borstvoeding ”
KLIK HIER

3/ Aanstaande ouders en nieuwe ouders die al een stapje verder denken en een warme opvoeding met goede hechting belangrijk vinden, kunnen bij ons terecht op de informatieve sessie rond dragen. Je krijgt niet alleen informatie over het hoe en waarom van het dragen maar hebt ook de mogelijkheid verschillende draagsystemen in werking te zien en te bekijken. Zeer handig als je al een kindje hebt, ideaal hulpmiddel bij een huilbaby en de perfecte onderbouwing om een goed draagsysteem uit te kunnen kiezen voor je geboortelijst.

WAT Cursus ” Veilig dragen
WANNEER? 05/06 van 18.30 -20.30 u
WIE? Ouders van een baby jonger dan 12 maanden, aanstaande ouders

Meer info over onze workshop ” veilig dragen ”
KLIK HIER

Uw vroedvrouw is geconventioneerd en werkt met het derdebetalersysteem. Dit wil zeggen dat alle consulten tijdens de zwangerschap( intakegesprek, prenatale opvolging)  en na de bevalling volledig worden vergoed door uw ziekenfonds. Wij regelen dit rechtstreeks met uw ziekenfonds. U dient voor een consult dus enkel een klever van uw ziekenfonds mee te brengen.

De meeste consulten worden dus VOLLEDIG VERGOED door uw mutualiteit. Enkel voor de volgende zaken wordt een opleg gevraagd:

HUISBEZOEK

– Per huisbezoek vragen we een vervoersonkost van 5 euro per bezoek. ( Kan achteraf afgerekend worden per overschrijving of cash)
– Kon u tijdens uw zwangerschap nog niet op intakegesprek komen? Dan zijn we genoodzaakt ook een éénmalige dossierkost aan te rekenen, gezien de mutualiteit hier geen teruggave in voorziet na de bevalling. Kwam u wel in de zwangerschap langs? Dan hebben wij uw dossier opgemaakt tijdens het intakegesprek en valt deze kost weg.

INFORMATIEVE SESSIES

– Voor een individuele sessie in de praktijk ( borstvoeding basics, borstvoeding problemen en oplossingen, flesvoeding, bevalling deel1, bevalling deel 2, zwangerschap, draagtechnieken) betaalt u een opleg van 30 euro .
– Eén sessie bij u thuis = 35 euro/sessie en per persoon (of koppel)  ( indien gelegen in het werkgebied )
– Eén sessie als groepsles kost u 20 euro. ( groepslessen worden op de pagina vermeld indien van toepassing)

Wat breng je mee?

   • Identiteitskaart
   • Klevertje van de mutualiteit
   • Bloedgroepkaart en moederboekje (indien u deze heeft)
   • Kindboekje (Kind & Gezin) indien het een postnataal consult betreft

Betalingsmogelijkheden

Cash, digitaal via de gsm app, vooraf met overschrijving (voor groepslessen).

Quataert Cindy

Vroedvrouw

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement