Vroedkunde

Kwaliteitszorg voor/tijdens/na de zwangerschap met een wetenschappelijke onderbouwing.

Maak een afspraak

Over deze therapie

De vroedvrouw is een medisch deskundige op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Zij begeleidt de normale zwangerschap, bevalling en het normale kraambed. Dit tot maximum 1 jaar na de bevalling. Daarnaast kan de vroedvrouw ook begeleiding bieden vóór de zwangerschap (fertiliteit, familieplanning).
Vroedvrouwenzorg is een holistische zorg: naast de medische zorgen van/voor moeder en kind is er aandacht voor het emotionele en psychologische luik. Tevens is er een optimale samenwerking met andere disciplines. De vroedvrouw zal u doorverwijzen indien nodig.

De consultaties (spreekuur) van onze vroedvrouw vallen op maandag binnen onze praktijk (Gistelsteenweg 101 bus 0.1. te Varsenare). Huisbezoeken zijn dagelijks mogelijk.

U kan bij  mij terecht voor :

 • Consulten in de praktijk rond zwangerschapswens
 • Begeleiding tijdens de zwangerschap (in de praktijk) medische opvolging, vragen en zorgen bespreken, luisteren harttonen, … Dit kan in combinatie met consulten bij uw gynaecoloog.
 • Begeleiding na de bevalling vanaf thuiskomst uit het ziekenhuis van mama en baby (huisbezoeken en consulten in de praktijk: medisch opvolgen baby
  (gewicht, groei, voeding, navelzorg,..), opvolgen borstvoeding, medische opvolging mama, adviseren bij praktische vragen en problemen, emotionele ondersteuning)
 • Begeleiding van de borstvoeding en eventuele problemen
 • Specifieke vragen/problemen (bv. anticonceptie, flesvoeding, ontwikkeling baby, gewicht baby, draagtechnieken, huilen, ouder-kind binding, introductie vaste voeding, praktische problemen en zorgen,…)
 • Ook als het minder goed gaat (emotionele ondersteuning bij neerslachtige gevoelens, onzekerheid, miskraam, …) kan de vroedvrouw iets voor u betekenen.
 • Infosessies en workshops, zowel individueel als in groep ( draagtechnieken, borstvoeding, zelfzeker bevallen, opmaken geboorteplan, wasbare luiers, …)

Quataert Cindy   

Reeds als kind had Cindy een grote interesse in zwangere buikjes en baby’s. Toen zij zelf voor het eerst mama werd, combineerde zij reeds de zorg voor haar eigen kindjes met een job als onthaalouder voor kinderen van 0-3 jaar. Zij leerde hierdoor heel praktische kennis rond huilbaby’s, troosten, dragen en dagdagelijkse zorg. Ook tijdens haar job bij de overheid bleef de interesse in de zwangerschap en bevalling. Na de geboorte van haar vierde kindje besloot Cindy haar hart te volgen: Ze startte de opleiding bachelor in de vroedkunde te Kortrijk.
Reeds tijdens haar opleiding, was het voor haar overduidelijk dat zij als zelfstandig vroedvrouw aan de slag wou. Persoonlijke, warme begeleiding met een sterke wetenschappelijke onderbouwing!

Vanwege haar bijzondere interesse in de borstvoeding, koos Cindy ervoor haar keuzestages in eerste lijn te lopen bij vroedvrouwen die daarnaast ook lactatiekundige waren. Dit zorgt ervoor- naast het feit dat Cindy ook ervaringsdeskundige is als mama van vier kinderen- dat zij de know-how heeft om borstvoeding deskundig te begeleiden.

Daarnaast volgde Cindy de cursussen farmacologie en gespecialiseerde farmacologie. Hierdoor is zij een vroedvrouw met voorschrijfrecht*. (* Recht tot voorschrijven van een (beperkt) aantal geneesmiddelen aan de zwangere/bevallen vrouw). Cindy werkt als zelfstandig vroedvrouw in Groepspraktijk Tille en daarnaast is zij ook actief in haar eigen praktijk.

Stages en werkervaringen:

 • (2019-heden) werkzaam in vroedvrouw praktijk ‘De Verwachting’ te Brugge.
 • (2017-2018) Stages eerste lijn (bij vroedvrouwen/lactatiekundigen)
 • (2014-2018) Verschillende stages op materniteit (eerste zorgen, opvolging moeder-kind, hulp bij borstvoeding) en verloskwartier (opvolgen van de arbeid, zelfstandig begeleiden bevalling, assisteren gynaecoloog) neonatologie ( zorg neonaat)   in ziekenhuizen in Oost- en West-Vlaanderen.

Diploma’s en bijscholingen:

 • (2015) Leerstoel Francine Gooris ( Midwives and ICM, workshop bloedgroepen, HPV en Bacteriële Vaginose)
 • (2017) Studiedag: Welzijn van Ouder en Kind: van kinderwens tot postpartum
 • (2018) Diploma Bachelor in de vroedkunde –vroedvrouw met voorschrijfrecht
 • (2018) Certificaat BLS (Basic Life Support) : reanimatietechnieken baby en volwassene
 • (2018) Studiedag: Van dicht op de huid tot high-tech verloskunde
 • (2018) Permanente vorming vroedkunde: (oa rond huilen en ongemakken bij de zuigeling)
 • (2019) HappyBaby coach: Praktische handvaten rond slaapritme, huilen, koemelkallergie en reflux
 • (2019) Opleiding draagconsulent (Babydragen) bij Die Trageschule: basis,- en gevorderde knooptechnieken, consultvoering
 • (2019) Masterclass Koemelkeiwitallergie
 • (2019) Midwifery Today Conference : Dagworkshop Rebozo technieken voor de zwangere/bevallende vrouw
 • (2019) Gold Perinatal Conference (gevolgen inductie, PND, natuurlijke geboorte, interventies)
 • (2019) Essential lactation skills – Gold Lactation 2019 (aanhap, mondonderzoek, productie en problemen)
 • (2019) Tools for lactation (Lactogenen/soorten flesjes + spenen/correct gebruik hulpmiddelen)
 • (2020) Opleiding baby- en kinderslaapconsulent bij Institute of Pediatric Sleep and Parenting

Ter info: Alle pre- en postnatale consulten  in de praktijk worden volledig vergoed en rechtstreeks afgerekend met uw mutualiteit. Hiervoor dient u enkel een klevertje mee te brengen.

– Eerste afspraak = intakegesprek en informatief gesprek
Wil je pre- of postnatale opvolging door de vroedvrouw, dan kom je eerst op intakegesprek . Dit kan al vanaf het begin van de zwangerschap.  In dit eerste consult maken we ook je dossier op en krijg je uitleg rond de mogelijkheden qua begeleiding. Daarnaast luisteren we naar je wensen/vragen.   Een eerste consult intake duurt anderhalf uur. Intakegesprekken gaan steeds door op de praktijk.

– Kort vervolgconsult zwangerschap: De vroedvrouw kan je zwangerschap medisch verder mee opvolgen en de nodige controles verrichten. Dit gebeurt in combinatie met de opvolging bij de gynaecoloog/huisarts.  Tussendoor het hartje horen kan je geruststellen. Ook wordt ruim de tijd genomen voor het beantwoorden/bespreken van eventuele vragen en onzekerheden. Reken voor een vervolgconsult 30 -45 minuten. Prenatale consulten gaan steeds door in de praktijk.

– Uitgebreid consult opvolging zwangerschap: Drie maal in de zwangerschap combineren we medische opvolging met een informatief deel. Dit informatieve deel is minder uitgebreid als tijdens een workshop en beperkt zich tot  de essentiële kern van een bepaald thema.  Uitgebreide consulten gaan door rond 8, 32 en 36 weken.
Thema 8 weken: voeding/ medicatie/screening/postnatale zorg
Thema 32 weken: borstvoeding
Thema 36 weken: bevalling
Een uitgebreid consult duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten en gaat steeds door  in de praktijk.

– Consult zwangerschapswens: luisteren naar de noden/wensen/vragen.  Uitleg vitamines, geneesmiddelengebruik, voeding, voorbereiding op mogelijke zwangerschap. Aandacht voor de emotionele kant wanneer het niet vlot verloopt. Doorverwijzing indien nodig. Dit consult duurt ruim 1uur ( intake inbegrepen).  LET OP: Voor dit consult is door het RIZIV GEEN terugbetaling voorzien.

– Consult/huisbezoek na de bevalling (postnataal consult) : Medische opvolging van mama en baby bij thuiskomst uit kraamafdeling. Begeleiden van het borstvoedingsproces.   Daarnaast is er ook ruim tijd voor al je vragen of zorgen en de emotionele kant van het verhaal.  De eerste 5 dagen na de bevalling (vanaf thuiskomst) dagelijks. Daarna  steeds wat meer gespreid. De eerste vier weken na de bevalling bij jullie thuis, daarna in de praktijk.

! Opmerking: Postnatale huisbezoeken zijn mogelijk  voor de regio’s ( deelgemeentes inbegrepen)  Zedelgem, Brugge en Jabbeke.
Woont u hier nét buiten maar wenst u toch graag een huisbezoek? Informeer naar de mogelijkheden. Voor een huisbezoek dient u telefonisch een afspraak te maken. Reken voor een postnataal consult ongeveer 30 -90 minuten.

Ter info: voor huisbezoeken geldt een opleg van 5 euro (vervoersonkosten)
Indien u nog geen intakegesprek had tijdens de zwangerschap, is er naast de prijs van het consult, een eenmalige dossierkost van 15 euro.

– Consult bij problemen rond borstvoeding: thuis of in de praktijk: We bekijken wat er niet optimaal verloopt, gaan mogelijke oorzaken na en stellen een behandelplan en opvolgconsulten op.

Postnataal consult gericht op een specifieke vragen/nood/problemen: Vaak heb je tijdens het eerste levensjaar  verschillende vragen en zorgen rond de opvoeding en ontwikkeling van je kindje. Starten met vaste voeding, afbouw borstvoeding, terug gaan werken, slaapritme inbouwen, huilen.  We bespreken deze thema’s graag met je in de praktijk. Weet dat je vanaf de 6edag na de bevalling bijkomend recht hebt op nog  7 postnatale consultaties (volledig vergoed), op te nemen  tot 12 maanden na de bevalling.

Geplande groepslessen zullen steeds op deze pagina vermeld worden.

WIKIBABY WORKSHOPS 

Ben je zwanger en wil je bijleren? Of heb je gewoon vragen omtrent borstvoeding, de bevalling, … Er staan enkele kwalitatieve cursussen/workshops in kleine groep op de planning voor (aanstaande) ouders.

Ze worden gebundeld in een 10-delige reeks. Onze WIKIBABY Workshops zijn ook losstaand te boeken.
Meer info vind je via volgende link; www.groepspraktijktille.be/baby 

Data van de eerste reeks:

WORKSHOP DATA
1. Zelfzeker bevallen VOLZET, inschrijven voor wachtlijst
2. Bevallen. Hoe doe je dat? VOLZET, inschrijven voor wachtlijst
3. Voorbereid naar het verloskwartier zaterdag 15/02/2020 om 10u
4. Veilig dragen woensdagavond 19/02/2020 om 18u30
5. Babytaal zaterdag 07/03/2020  om 10u
6. Motorische ontwikkeling zaterdag 14/03/2020  om 10u
7. Borstvoeding – Deel 1 woensdagavond 18/03/2020 om 18u30
8. Borstvoeding – Deel 2 woensdagavond 25/03/2020 om 18u30
9. Baby op komst (basishandelingen) zaterdag 28/03/2020 om 10u
10. Babyprobleempjes woensdagavond 01/04/2020 om 18u30
11. Baby & Tille – Basics elke zaterdag om 9u

 

Uw vroedvrouw is geconventioneerd en werkt met het derdebetalersysteem. Dit wil zeggen dat alle consulten tijdens de zwangerschap( intakegesprek, prenatale opvolging)  en na de bevalling volledig worden vergoed door uw ziekenfonds. Wij regelen dit rechtstreeks met uw ziekenfonds. U dient voor een consult dus enkel een klever van uw ziekenfonds mee te brengen.

De meeste consulten worden dus VOLLEDIG VERGOED door uw mutualiteit. Enkel voor de volgende zaken wordt een opleg gevraagd:

HUISBEZOEK

– Per huisbezoek vragen we een vervoersonkost van 5 euro per bezoek. ( Kan achteraf afgerekend worden per overschrijving of cash)
– Kon u tijdens uw zwangerschap nog niet op intakegesprek komen? Dan zijn we genoodzaakt ook een éénmalige dossierkost aan te rekenen, gezien de mutualiteit hier geen teruggave in voorziet na de bevalling. Kwam u wel in de zwangerschap langs? Dan hebben wij uw dossier opgemaakt tijdens het intakegesprek en valt deze kost weg.

WIKIBABY WORKSHOPS

10-delige reeks met workshops die je op weg kunnen zetten voor, tijdens en na de zwangerschap. Meer info vind je via volgende link; www.groepspraktijktille.be/baby 

Wat breng je mee?

   • Identiteitskaart
   • Klevertje van de mutualiteit
   • Bloedgroepkaart en moederboekje (indien u deze heeft)
   • Kindboekje (Kind & Gezin) indien het een postnataal consult betreft

Betalingsmogelijkheden

Cash, digitaal via de gsm app, vooraf met overschrijving (voor groepslessen).

Quataert Cindy

Vroedvrouw

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement