Kinesitherapie voor baby’s & kinderen

De motorische ontwikkeling bij baby’s en kinderen begeleiden, stimuleren en optimaliseren.

Maak een afspraak

Over deze therapie

Kinderkinesitherapie is een specialisatiedomein binnen de kinesitherapie dat gericht is op het motorisch functioneren van kinderen. Door te bewegen en te exploreren gaan kinderen zich ontwikkelen op fysisch, emotioneel en psychosociaal vlak. Bij sommigen kan er sprake zijn van een vertraging of een afwijking binnen deze ontwikkeling. Deze kinderen hebben baat bij kinesitherapeutische begeleiding om de verdere ontwikkeling te stimuleren.

Verschillende problemen kunnen zich uiten vanaf de zuigelingenleeftijd of worden opgespoord tijdens activiteiten in de kleuterklas of bij de overgang naar de lagere school. De therapie bestaat dan uit het begeleiden en stimuleren van de ontwikkeling van de motorische mijlpalen.

Naast deze algemene ontwikkelingsgerelateerde problemen kunnen ook specifieke problematieken zoals ademhalingsproblemen voor moeilijkheden zorgen bij kinderen. Zo is het mogelijk dat kinderen hun vastzittende slijmen niet efficiënt kunnen ophoesten. Bijgevolg ontstaat een verlaagde longcapaciteit met mogelijke ademhalingsproblemen. Door middel van autogene drainage kan de slijmevacuatie op gang gebracht worden. Verder kan er hulp geboden worden bij het ophoesten van de slijmen en kunnen neusspoelingen het genezingsproces versnellen en nieuwe infecties voorkomen.

Het is van belang dat de ouders en andere familieleden betrokken worden bij de therapie. Indien nodig kunnen ook de school en/of andere hulpverleners worden aangesproken tijdens het begeleidingsproces.

Verder kunnen er ook zwangere vrouwen terecht voor pre- en postnatale kinesitherapie. Tijdens de zwangerschap kan deze begeleiding bestaan uit het behandelen van mogelijke zwangerschapsklachten en het opvangen van veranderingen in het lichaam die tijdens de zwangerschap ontstaan. Er worden technieken voor ademhaling en ontspanning aangeleerd. Ook bevallingshoudingen en perstechnieken worden geoefend. Prenatale oefeningen hebben als doel je lichaam voor te bereiden op de bevalling en het in optimale conditie te houden.

Na de bevalling wordt er aandacht besteed aan het behandelen van eventuele klachten, het versterken van de spieren en het verbeteren van de stabiliteit in het bekken. Dit om een vlot herstel van het lichaam te bekomen en de conditie na de bevalling terug op te bouwen. In onze praktijk worden hier groepslessen voor aangeboden om samen met jouw baby op een leuke manier terug je fysiek op te bouwen, neem een kijkje op Baby & Tille.

Baby’s en kinderen met:

 • Neurologische aandoeningen
 • Vertraagde of afwijkende ontwikkeling van de (ontwikkelings)mijlpalen
 • Voorkeurshouding
 • Lage spierspanning
 • Ademhalingsproblemen
 • Orthopedische aandoeningen
 • Houdingsafwijkingen

Psychomotorische therapie bij kinderen die moeilijkheden hebben met:

 • Fijn- en grofmotorische vaardigheden
 • Schrijfmotoriek
 • Visueel-ruimtelijke vaardigheden
 • Visuomotoriek
 • Ontwikkeling van coördinatie en lateralisatie
 • Leer- en ontwikkelingsstoornissen
 • Structuur, plannen en organiseren
 • Aandacht en concentratie


Haentjens JolienHaentjens Jolien

Voor Jolien is het van jongs af aan is het altijd al een droom geweest om in de medische wereld iets te betekenen. Dit, gecombineerd met haar passie voor wetenschap, de wil om mensen te helpen en haar voorliefde voor kinderen, bracht Jolien tot de opleiding kinesitherapie bij kinderen. Nadien volgde ze nog 2 postgraduaten voor de behandeling van kinderen met neurologische aandoeningen en psychomotorische kinderrevalidatie.

Naast haar werk in de praktijk, is Jolien ook werkzaam in het AZ Sint-Jan Brugge. Dit op de dienst Pediatrie en Neonatologie, iets wat ze met hart en ziel doet. Ze begeleidt heel graag de kindjes en hun ouders tijdens deze vaak kritieke periodes.

In haar vrije tijd vind je Jolien vaak welomringd terug tussen familie en vrienden. Ze kan enorm genieten van sportieve activiteiten, uitstapjes met haar gezin, weekendtripjes en reizen.

U kunt bij Jolien terecht voor: Bobath therapie, ontwikkelingsstimulatie, voorkeurshouding, psychomotoriek, ademhalingstherapie voor baby’s en kinderen.


Chielens Janne

Janne is één van de kinderkinesitherapeuten van de praktijk. Ze vindt het leuk om kinderen te begeleiden in het ontwikkelen van visueel-ruimtelijk, fijn- en grof-motorische vaardigheden. Daarnaast geeft zij ook ademhalingstherapie bij baby’s en kinderen. Ook nieuwe mama’s kunnen bij haar terecht om hun lichaam terug te versterken na de zwangerschap.

Janne heeft altijd al een passie gehad voor het werken met kinderen. Hun motorische ontwikkeling opvolgen en stimuleren op verschillende vlakken vindt zij uitdagend en belangrijk. Zo studeerde ze in 2020 af als kinesiste aan de UGent binnen de afstudeerrichting pediatrie. Daarnaast blijft Janne zich bijscholen zodat ze ouders en kinderen zo goed mogelijk kan blijven begeleiden.

Naast haar werk is Janne actief als basketspeelster. Ze reist graag en kan haar batterijen in de winter volledig opladen op haar snowboard. Daarnaast hecht ze veel belang aan tijd doorbrengen met familie en vrienden.

U kunt bij Janne terecht voor: schrijfmotoriek, psychomotoriek, voorkeurshouding, ontwikkelingsstimulatie, ademhalingstherapie voor baby’s en kinderen en postnatale begeleiding.


Smis Lara

Lara behaalde aan de Ugent twee masterdiploma’s. Zij is enerzijds gespecialiseerd in de revalidatie van (sport)letstels bij volwassenen en heeft anderzijds ook een specialisatie als kinesitherapeut bij kinderen.
Lara is gekend als een zeer gedreven en enthousiast persoon die ernaar streeft om de hulpvraag goed te begrijpen en doorheen de revalidatie voor een actieve ondersteuning te zorgen.

Als recreatieve allround sporter is Lara bijzonder geboeid in de werking van ons lichaam. Haar wil om mensen te helpen en te motiveren in het bereiken van hun doelen, bracht haar naast deze wetenschappelijke interesse tot de opleiding kinesitherapie. Binnen onze praktijk is Lara er sterk van overtuigd dat de multi- en interdisciplinaire mindset tot een goede kwaliteit leidt.

Om de balans te houden, geniet Lara van een natuurwandeling met familie en vrienden of vindt ze voldoening in een sport waar ze de confrontatie kan aangaan met de tegenstander. Voornamelijk sporten gelinkt aan natuurkrachten zoals zeilen, golfsurfen en skiën geven haar bijzonder veel energie. Ook in de keuken kan Lara haar passie kwijt!

U kunt bij Lara terecht voor: (sport)letsels bij volwassenen en kinderen, schrijfmotoriek, psychomotoriek, voorkeurshouding, ontwikkelingsstimulatie, ademhalingstherapie voor baby’s en kinderen, pre- en postnatale begeleiding.


Declercq Joline

Joline is één van de kinderkinesitherapeuten in de praktijk. Ze is enorm geboeid door de ontwikkeling van het kind en haalt veel voldoening uit het begeleiden van kinderen op visueel-ruimtelijk en grof- & fijnmotorisch vlak. Daarnaast geeft zij ook ademhalingstherapie en ontwikkelingsstimulatie bij zowel de allerkleinsten als de oudere kinderen. Kersverse mama’s kunnen bij haar terecht voor het versterken van hun lichaam na de zwangerschap. Tot slot kunt u bij Joline terecht voor de behandeling van alledaagse lichamelijke klachten, zowel als kind als volwassene.

Joline studeerde af in 2022 als kinesitherapeute aan de KULeuven met afstudeerrichting pediatrie. Momenteel volgt ze nog een postgraduaat pyschomotorische therapie bij kinderen en jongeren aan de UGent.

Naast haar werk reist Joline heel graag. Ze houdt ervan om met de rugzak en de tent op avontuur te vertrekken. Daarnaast houdt ze graag haar conditie op peil door regelmatig recreatief te sporten.

U kunt bij Joline terecht voor: schrijfmotoriek, psychomotoriek, voorkeurshouding, ontwikkelingsstimulatie, ademhalingstherapie voor baby’s en kinderen, postnatale begeleiding en begeleiding van alledaagse lichamelijke klachten (zowel kinderen als volwassenen).


Jonckheere Tine

Van jongs af aan wist Tine dat ze een job wou waarbij ze met en voor kinderen kon werken. Tijdens haar schoolcarrière ontdekte ze ook grote passie te hebben voor wetenschap. Deze combinatie van interesses leidde haar naar de verdere studie kinesitherapie, met een specialisatie in de pediatrie.

Tine is enorm gemotiveerd om haar vaardigheden en kennis te blijven uitbreiden, waardoor ze gekozen heeft om deeltijds verder te studeren. In september 2024 start ze aan de postgraduaatsopleiding ‘Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen’ (Bobath) van UGent en KU Leuven. Ze kijkt erg uit naar deze verdiepende expertise.

Haar geëngageerde houding resulteert in een passie voor het bieden van hoogwaardige en professionele zorg aan de patiënten en hun entourage. Tine gelooft ook sterk in de kracht van teamwork binnen deze multidisciplinaire groepspraktijk. Haar leergierigheid, empathie en gedrevenheid zorgen ervoor dat ze een ideaal lid is van ons team!

Naast haar professionele leven is Tine graag omringd door familie en vrienden. Ze is erg sociaal en hecht veel waarde aan tijd doorbrengen met de mensen om haar heen. Daarnaast is ze ook erg graag sportief bezig in haar vrije tijd, wat haar extra energie geeft.

U kunt bij Tine terecht voor: ontwikkelingsstimulatie, voorkeurshouding, schrijfmotoriek, psychomotoriek, ademhalingstherapie en pre- en postnatale therapie.

Afspraak maken

Alle consultaties zijn op afspraak en dienen telefonisch of via online booking vastgelegd te worden.
Uit respect naar de patiënt toe, worden telefoons niet opgenomen tijdens de therapie. Indien we niet bereikbaar zijn, kunt u gerust een bericht achterlaten. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. U kunt ons ook steeds contacteren via het contactformulier of per mail.

Wat breng je mee bij een eerste consultatie?

 • Identiteitskaart
 • Klevertje van de mutualiteit
 • Voorschrift van de arts
 • Eventuele verslagen, referenties van medische beeldvorming en de bijhorende resultaten van onderzoeken

Belangrijke opmerkingen

Gelieve telefonisch zo snel mogelijk te verwittigen indien een afspraak niet kan doorgaan. Zo kan de gereserveerde tijd door iemand anders ingevuld worden. Afspraken die niet 24u op voorhand worden afgebeld, worden toch aangerekend!

Indien in het huidige kalenderjaar reeds kinesitherapeutische behandelingen zijn verricht bij een collega, dan is het belangrijk dit te melden (in het kader van de terugbetaling).

Bezoeken thuis, op school of in de crèche zijn ook mogelijk. Gelieve ons hier telefonisch voor te contacteren.

Honorarium

De terugbetaling vanuit het ziekenfonds is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Contacteer ons gerust indien u hieromtrent vragen hebt.

Honorarium 2023

Betalingsmogelijkheden

Overschrijving, bancontact & Payconiq.

Wil je na je zwangerschap opnieuw gaan bewegen? Is je lichaam klaar om te werken aan je conditie en spierversterking? Kom dan naar de groepslessen van Baby & Tille om samen met je baby en andere mama’s te genieten van een deugddoende workout!

Aansluitend kunnen jullie samen ontspannen tijdens de babymassage. Hierbij gaat alle aandacht naar het contact en de verbondenheid met je baby. Het stimuleert de hechting, geeft jouw baby een gevoel van geborgenheid en kan fysieke ongemakjes bij jouw baby verlichten.

 • Opbouwende spierversterkende oefeningen
 • Persoonlijke begeleiding door een gespecialiseerde kinesitherapeut
 • Ontwikkeling van je baby stimuleren
 • Quality-time en verbondenheid met jouw baby
 • Geen nood aan opvang want jouw baby komt gewoon mee! Ook grote broers en/of zussen mogen meekomen, we voorzien een speelhoekje!

Praktische informatie

WAT?
Je lichaam terug versterken na de zwangerschap via een stevige workout samen met je baby. Gevolgd door een babymassage waarbij jullie beiden kunnen ontspannen en genieten van een intens moment.

PRIJS?
GRATIS PROEFLES bij aankoop van een beurtenkaart!
€15 per les / €120 voor een 10-beurtenkaart

WANNEER?
Iedere donderdag van 18u15 tot 19u15.

WIE?
Enthousiaste mama’s met hun baby’s tussen 2 en 12 maand. Het wordt afgeraden om met deze workouts te starten indien u nog kampt met lichamelijke ongemakken na de zwangerschap/bevalling. Vraag hierbij gerust meer info via kinderkinesitherapie@groepspraktijktille.be!

Cadeaubonnen

Op zoek naar een origineel cadeau voor een kersverse mama?
Met de cadeaubonnen van Baby & Tille maak je sowieso een mama én baby blij!

Afhankelijk van jouw budget heb je keuze uit verschillende mogelijkheden:

 • Groepsles Baby & Tille (€15 per les, meerdere mogelijk)
 • Privéles Babymassage (€45)
 • Privéles Mama-babyworkout (€35)
 • Duo-workout (€35)
 • 10-beurtenkaart (€120)
 • ……………………………………… (kies zelf een combinatie)

Klik hier om een cadeaubon te bestellen. (Mail: jouw naam, naam van mama en baby, cadeaukeuze)

Voor vragen en meer info, stuur even een mailtje naar kinderkinesitherapie@groepspraktijktille.be
Volg ons ook op @babytille (Instagram) of Baby & Tille (Facebook)

BOEK HIER UW LES

Haentjens Jolien

Haentjens Jolien

Kinderkinesitherapie - Bobath therapie

Chielens Janne

Kinderkinesitherapie - Psychomotoriek

Smis Lara

(Kinder)kinesitherapie

Declercq Joline

(Kinder)kinesitherapie

Jonckheere Tine

Kinesitherapeut

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement