Optimaliseren van functionaliteit ter bevordering van het klachtenpatroon waarbij de patiënt vanuit zoveel mogelijk invalshoeken wordt onderzocht/behandeld
Osteopathie is een manuele behandelingsvorm die beweging over het hele lichaam optimaliseert via een groot arsenaal aan technieken (manipulatie (het zgn. ‘kraken’), mobilisatie, rek, …).
Binnen een behandeling wordt gezocht naar oorzakelijke verbanden. Vaak zijn deze te vinden binnen een combinatie van verschillende systemen. Zo kan stress een invloed hebben op onze eetgewoonten/vertering en zien we vaak rugklachten ontstaan in associatie met het verkeerdelijk afrollen van de voet of een tekort aan fysieke activiteit.
Als osteopaat zoek je naar deze associaties en kies je welke technieken nodig zijn tot het bekomen van een vooraf bepaald doel. Op deze manier trachten we beweeglijkheid, maar evengoed doorbloeding en bezenuwing te optimaliseren.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat technieken op littekenweefsel of het middenrif gekozen worden om klachten t.h.v. de middenrug te beïnvloeden.
Er zijn verschillende indicaties tot een behandeling osteopathie. Onderstaand ziet u de meest voorkomende m.b.t. baby’s/kinderen, volwassenen (algemeen) en sporters.
Deze lijst omvat niet alle klachten waarmee we u kunnen verder helpen. Heeft u verdere vragen?
Neem dan gerust contact via osteopathie@groepspraktijktille.be
Doordat binnen de osteopathie getracht wordt de patiënt te bekijken via al zijn/haar aspecten kan een osteopaat nagenoeg bij elke klacht een meerwaarde bieden.
Uiteraard kunnen bepaalde klachten niet manueel worden opgelost, maar een ondersteuning kan steeds worden bekeken.
Verschillende doelgroepen kunnen terecht bij de osteopaat voor heel uiteenlopende indicaties:
Volwassenen
De klachten waarmee een osteopaat het vaakst werkt zijn:
Een behandeling is steeds individueel en wordt steeds afgestemd op de patiënt.
Sporters
Als gevolg van fysieke inspanning, zowel op professioneel als amateur niveau, kunnen problemen ontstaan. We denken dan aan:
Naast de manuele technieken die onder het vakgebied van de osteopathie vallen, kan er worden geopteerd voor dry needling. Hierbij worden naalden gebruikt ter ontspanning van aangedane spieren.
Ook preventief kan u zich door de osteopaat laten behandelen om potentiële letsels te voorkomen.
Gericht advies wordt steeds verstrekt en indien nodig wordt verwezen naar een arts, podoloog, diëtist(e), personal trainer, … .
Ouderen
Vrouwen rondom de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kan er op een veilige manier ondersteuning worden geboden voor tal van kwalen die zich kunnen voordoen;
Deze behandelingen gaan steeds door met inachtname van enkele voorzorgsmaatregelen. Er wordt nooit enig risico genomen.
Kinderen en baby’s
Vele baby’tjes worden al snel gecatalogeerd als huilbaby (onophoudelijk huilen voor lange periodes). Heel wat zaken kunnen hieraan oorzakelijk liggen. Zo kan er een probleem ontstaan ter hoogte van de spijsvertering:
Maar ook motorisch kan het minder vlot verlopen:
Opgelet!
Indien nodig zal er steeds worden samengewerkt met de behandelend pediater of kinderarts.
Als kind was ik een rustige jongen die steeds gefascineerd was door analytisch denken en het oplossen van vraagstukken. Tijdens mijn prille schoolcarrière groeide deze eigenschap verder en ontstond stilaan een interesse naar het menselijke lichaam in al zijn aspecten. Aanvankelijk koos ik dan ook voor de opleiding Biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Gent. Hierin vond ik theoretisch veel interessegebieden, al kon ik minder aarden met het praktiserend gedeelte (labowerk). Ik besloot dan ook verder te gaan studeren en vond een uitdaging binnen de osteopathie. Intussen is gebleken dat dit een uiterst geslaagde keuze was!
Stage’s en werkervaringen:
Diploma’s en bijscholingen:
Van kleins af aan is Maïté gefascineerd door het menselijk lichaam. Over haar studies diende ze niet lang te twijfelen.
Maïté studeerde in 2018 af als Master in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie – Sport aan de KU Leuven. Om haar kennis in het menselijk lichaam verder uit te breiden studeerde ze daaropvolgend osteopathie aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent.
Tijdens haar opleiding osteopathie werkte ze als sportkinesitherapeute waar ze telkens de opgedane kennis en technieken kon aanwenden. Aldus werd haar visie op het menselijk lichaam meer en meer holistisch, waardoor niet enkel het mechanische, maar ook het viscerale aspect (organen) van groot belang werd bij het behandelen van haar patiënten.
Als voorstander van preventieve geneeskunde en gepassioneerd door sport heeft ze in haar thesis haar twee passies kunnen samenbrengen: osteopathie en hockey. Sinds twee jaar is ze actief als Physical Coach bij de Dames 1 en 2 van Indiana Hockey Club (De Pinte).
Maïté hecht veel belang aan het empathisch omgaan met patiënten. Ze legt de focus op de preventie van letsels alsook op het bevorderen van letselherstel.
Stage’s en werkervaringen:
Diploma’s en bijscholingen:
Enorm gepassioneerd door sport, lag Gilles zijn focus in zijn jongere jaren vooral op voetbal, maar nu geniet hij ook van het uitoefenen van andere sporten zoals hardlopen, padel, triatlon, skiën en meer. Door deze ervaringen raakte hij gefascineerd door de complexiteit van het menselijk lichaam en hoe het presteert tijdens fysieke inspanningen.
Na het afronden van zijn opleiding Master Kinesitherapie & Revalidatiewetenschappen bij musculoskeletale aandoeningen aan de UGent, voelde hij de drang om zijn kennis verder uit te breiden door osteopathie bij te studeren aan de International Academy of Osteopathy (IAO) te Gent. Deze kennis kon hij goed gebruiken als deel van de medische staf in de sportclub alsook om een bredere visie te verkrijgen in zijn behandelingen. In de praktijk zal Gilles zich voornamelijk focussen op algemene osteopathie voor volwassenen en sporters.
Stage’s en werkervaringen:
Diploma’s en bijscholingen:
Alle consultaties zijn op afspraak en dienen telefonisch of via ons online boekingssysteem vastgelegd te worden.
Indien we niet bereikbaar zijn, kunt u gerust een bericht achterlaten of ons contacteren via ons contactformulier of per mail.
! Opgelet
Een consultatie die minder dan 24u voor aanvang wordt geannuleerd, zal worden aangerekend. Dit gezien de drukte in de praktijk en de kans dat uw plaats niet meer kan worden ingevuld.
Dank voor uw begrip!
Net zoals de vervolgconsultaties duurt de eerste consultatie 40 à 45 minuten. Na een verkennend gesprek omtrent de klacht(en) wordt in detail de medische geschiedenis doorlopen. Dit om op een veilige manier verder te kunnen gaan.
Nadien wordt manueel onderzocht, behandeld en een behandelingstraject uitgestippeld in samenspraak.
De meeste zorgverzekeraars betalen 5 à 10x per jaar een bedrag van €10 terug per consult.
Sinds kort bestaat er ook een aanvullende verzekering bij Partena of Onafhankelijk ziekenfonds (OZ). Deze formule geeft terugbetalingen van 75% van het remgeld bovenop de standaard vergoeding.
Cash & Bancontact app (QR-code)
© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement