Logopedie

Begeleiding bij moeilijkheden met lezen, schrijven, rekenen, taal, stem, uitspraak en slikken

Maak een afspraak

Over deze therapie

Logopedie richt zich op het herstel of optimalisatie van communicatie bij kinderen, volwassenen en ouderen. Als logopedist behandel je communicatiestoornissen, zowel schriftelijk als mondeling en help je personen bij eten en drinken.
Voor tal van problemen kan je dus bij de logopedist terecht.

Wanneer het even moeilijk loopt op school, kan logopedie het niveau van lezen, schrijven, rekenen en/of taal in kaart brengen en hierop verder oefenen om een mooie vooruitgang te maken. Ook bij stemproblemen is het inschakelen van een logopedist een goede keuze. Zo kunnen we helpen om de stembandknobbels weg te werken. Dit doen we door op een correcte manier te leren spreken en ademhalen. Na een operatie kan het gebeuren dat de stembanden geraakt worden, waardoor de persoon hees spreekt of geen stem meer lijkt te hebben. Hier worden dan oefeningen aangeboden om de stembanden opnieuw sterker te maken en de heesheid weg te werken.

Binnen het kader van communicatie richt de logopedist zich op alle processen die te maken hebben met het begrip en de productie van geschreven taal zoals lezen, schrijven en rekenen maar ook op de ondersteunende communicatie.

Onderzoek en behandeling van verschillende problematieken, zoals:

 • Leerproblemen als dyslexie (lezen), dysorthografie (schrijven) en dyscalculie (rekenen)
 • Taalachterstand
 • Stemproblemen: hese stem, ademhaling, stemverlies na operatie
 • Spraakproblemen: aanleren van de /r/, inoefenen van een mooie /s/
 • Slikproblemen

en dit bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Michiels Silke

De richting ‘logopedie’ leerde ik kennen na m’n middelbare studies. Toen ik vernam wat een grote variatie je in dit beroep hebt en dat het toch ook over ‘onderwijzen’ en ‘helpen’ gaat, wist ik dat dit een richting was die bij me zou passen. Zo ben ik aan de opleiding gestart en drie jaar later had ik mijn diploma in handen. Ik wilde meteen aan de slag gaan en deed aanvankelijk enkele zwangerschapsvervangingen als zelfstandig logopediste. Uiteindelijk kon ik in een praktijk starten voor onbepaalde duur. Later begon ik ook te werken in een groepspraktijk. Samenwerking met andere therapeuten lijkt me een echte meerwaarde en brachten me tot de beslissing in te stappen in Groepspraktijk Tille.

Stage’s en werkervaringen:

 • (2010 – 2012) Kleuterbegeleiding op (taal)kamp (vakantiejob)
 • (2012 – 2013) Zwangerschapsvervangingen in verschillende praktijken op zelfstandige basis (bij Ines Vanhooren, Lynn Vandycke, Bea Muys, Ilse Hillewaere, Annabel Jacobs en Line Minne)
 • (2013 – 2015) Zelfstandig logopediste in Centrum voor ontwikkelingstherapie en vroegbegeleiding te Sint-Andries (Brugge)
 • (2013 – 2015) Schrijftolken in Immaculata secundair te Sint-Michiels (Brugge)
 • (2013 – heden) Zelfstandig logopediste in multidisciplinaire praktijk van kinderpsychiater dr. Vandepitte te Sint-Michiels (Brugge)
 • (2015 – heden) Zelfstandig logopediste in multidisciplinaire praktijk Vitalim te Zedelgem
 • (2015 – heden) Enkele uren per week op zelfstandige basis bij Ilse Bruynooghe te Zedelgem

Diploma’s en bijscholingen:

 • (2009 – 2012) Bachelor in de Logopedie aan de KHBO te Brugge
 • (2015) Brevet TypTien (typcursus voor kinderen vanaf het 3e leerjaar)
 • (2014 – heden) Opleiding rijschoolinstructeur (interesse)

Afspraak maken

Alle consultaties zijn op afspraak en dienen telefonisch vastgelegd te worden tussen 8:00 en 19:00.
Indien we niet bereikbaar zijn, kunt u gerust een bericht achterlaten of ons contacteren via ons contactformulier of per mail.

Tarieven

Het tarief van een geconventioneerd logopedist is wettelijk vastgelegd.

Tijdsduur Tarief
± 1 uur € 45,77
± 30 minuten € 22,88

Afhankelijk van een aantal voorwaarden is er terugbetaling mogelijk via de verplichte verzekering (RIZIV) of via de aanvullende verzekering (AVR). Indien er een goedkeuring van het ziekenfonds is, wordt dit voor 75% terugbetaald.

Betalingsmogelijkheden

Maandelijkse facturatie

Michiels Silke

Michiels Silke

Logopediste