Podologie

Een podoloog staart zich niet blind op uw voeten, maar analyseert uw gehele houding en stappatroon om de oorzaak van uw klacht te achterhalen

Maak een afspraak

Over deze therapie

Binnen de podologie onderzoekt en behandelt men klachten van iedereen, welke het gevolg zijn van een foutieve stand en/of het verkeerd functioneren van de voet. Dit beperkt zich niet alleen tot de voeten, ook het behandelen van knie-, heup- en lage rugklachten, waarvan de oorzaak in de voet te vinden is, behoren tot het werkgebied van de podoloog.

Niet alleen uw symptomen worden behandeld, maar er wordt ook opzoek gegaan naar de oorzaak ervan. Vaak bestaat de behandeling uit een combinatie van verschillende therapieën en/of therapievormen om zo het beste en snelste behandelresultaat te behalen.

Als laatst behandelt een podoloog ook ingegroeide nagels en draagt zij zorg voor de gecompliceerde voetverzorging bij risicopatiënten (bijvoorbeeld diabetici, mensen met neuropathie of ernstig vaatlijden).

Afhankelijk van de klacht zal er per individu een behandelplan worden opgesteld, dit aangepast aan de hulpvraag, noden en de bevindingen uit het onderzoek. Op deze manier kan iedereen terecht bij een podoloog, zowel kinderen, volwassenen, ouderen als sporters.

Een aantal indicaties om een afspraak te maken:

  • Standsafwijkingen van de voeten met als gevolg klachten aan de voeten en/of benen
  • Standsafwijkingen van de tenen (hallux valgus, hamertenen)
  • Problematieken bij kinderen
  • Klachten als gevolg van overbelasting
  • Huid- en/of nagelafwijkingen (eelt, likdoorn, ingegroeide nagels)
  • Problemen elders in het lichaam (knie, heup, rug), veroorzaakt door een afwijkende voetstand of stappatroon
  • Vermoeide benen en krampvorming
  • Sportblessures
  • Regelmatig struikelen, vallen en/of de voeten omslaan
  • Diabetes en reuma

Vandenberghe Lindsey

Lindsey is één van de podologen in de praktijk. Zij behaalde in 2013 haar diploma aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Na anderhalf jaar te hebben gewerkt in een toffe podotherapiepraktijk in Nederland, werd het al snel duidelijk dat podologie voor haar meer is dan slechts een job; het is een ware passie. Het intrigeert haar enorm om de oorzaak van een klacht te achterhalen en deze vervolgens effectief te kunnen behandelen. Dit leidde ertoe dat ze in 2014 besloot terug te keren naar haar roots en haar eigen praktijk opstartte in het ‘Militair Hospitaal’ te Oostende. Aanvullend heeft Lindsey met succes de Post-Bacheloropleiding in Nederland tot volwaardig ‘Kinderpodoloog’ afgerond, een echte meerwaarde binnen de praktijk.

Door haar beroep te omarmen als hobby, brengt ze met plezier vele uurtjes door in de praktijk. Door haar competitieve ingesteldheid is Lindsey graag actief bezig en gaat ze geen enkele uitdaging uit de weg! Wanneer ze niet aan het hardlopen is, vind je haar waarschijnlijk terug in de klimzaal. Om de balans te houden gaat ze samen met haar partner graag weekendjes weg, het liefst volop in de natuur. Daarnaast is renoveren haar tweede passie.

U kunt bij Lindsey terecht voor: acute voetverzorging, behandelingen van problemen bij (sportende) kinderen, ganganalyses en podologische zolen. Natuurlijk zijn volwassenen ook van harte welkom!


Lammens Lina

Lina is een bezige bij met een luisterend oor en vooral een gedreven podoloog die graag de puntjes op de ‘i’ zet. Lina behaalde in 2022 haar diploma aan de Arteveldehogeschool in Gent. Dankzij uitgebreide stages heeft ze al aanzienlijke ervaring opgedaan. Haar meest recente stage vond plaats in Senegal, een land met beperkte middelen. Deze ervaring was bijzonder leerzaam omdat ze door beperkte middelen toch passende behandelingen kon bieden, variërend van basisvoetzorg tot complexe wondverzorging.

Lina ontwikkelde haar interesse in podologie enkele jaren geleden toen ze haar enkel verstuikte. Tijdens haar herstelperiode werd duidelijk hoe essentieel voeten zijn, aangezien we er de hele dag op staan. Hierdoor ontstond haar motivatie om mensen te helpen en hen pijnloos te laten functioneren.

Naast haar werk, danst en reist Lina graag. Bovendien is wintersport, met name snowboarden, haar grote passie!

U kunt bij Lina terecht voor: algemene podologie, langdurige opvolging van medische voetverzorging, gedetailleerde ganganalyses en podologische zolen.


Mussche Charlotte

Charlotte is een bijzonder enthousiaste podoloog binnen de praktijk. De werking maar ook de complexiteit van het menselijk lichaam boeit haar enorm, hieruit is haar passie voor het vak gegroeid. Ze houdt ervan om mensen te kunnen helpen en beschouwt haar dag pas als geslaagd, wanneer de patiënt met een oplossing voor zijn of haar klachten tevreden naar huis gaat!

In juni 2019 behaalde Charlotte haar diploma aan de Arteveldehogeschool in Gent. Na haar afstuderen werkte ze gedurende 2 jaar in Nederland bij een grote vooruitstrevende podotherapiepraktijk. In deze periode deed ze aanzienlijke ervaring op en ontwikkelde ze een grondig inzicht in het biomechanische aspect van ons vakgebied.

In haar vrije tijd is Charlotte vaak te vinden op het volleybalveld of in een gezellig café met vrienden. Ze is niet bang van een beetje avontuur en tegen een reisje zegt ze ook geen nee!

U kunt bij Charlotte terecht voor: algemene podologie, langdurige opvolging van medische voetverzorging, ganganalyses en podologische zolen.

Tijdens de eerste consultatie, afhankelijk van de hulpvraag, zal een podologisch onderzoek worden verricht. De podoloog gaat dan op zoek naar de mogelijke oorzaak van uw klachten en overlegt met u welke behandelmogelijkheden er zijn om u zo goed mogelijk klachtenvrij te laten lopen. Het onderzoek neemt ongeveer 1 uur in beslag en ziet er als volgt uit:

Anamnese
De eerste consultatie bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek om de specifieke klachten voldoende in kaart te brengen. Hiernaast wordt ook gevraagd naar belangrijke medische voorgeschiedenis zoals ziektes/aandoeningen en medicijngebruik. Op basis van de verkregen gegevens kunnen we het biomechanisch onderzoek in de juiste richting leiden.

Inspectie
Allereerst wordt er gekeken naar de algehele houding, vervolgens specifiek naar de stand van de voeten, knieën, heup en de rug. Overmatige drukplekken en eventuele huidaandoeningen worden hier zichtbaar.

Palpatie en functie-onderzoek
Door middel van palpatie (drukken/voelen) worden de exacte pijnplekken opgespoord. Op deze manier wordt het voor de podoloog duidelijke welke spieren/pezen/kapsels en/of gewrichten pijnlijk zijn. Tijdens het functie-onderzoek worden de bewegingsuitslagen getoetst naar de ”normaalwaardes” en wordt er naar links/rechts verschillen gekeken.

Ganganalyse
Het looppatroon wordt enerzijds geanalyseerd op het blote oog, anderzijds via een drukmeetplaat welke de afwikkeling van de voet en eventuele piekdrukken weergeeft. De ganganalyse is een heel belangrijk onderdeel van het onderzoek. De meeste ”afwijkingen” en problemen komen tijdens het wandelen/lopen juist tot uiting.

Drukmeting
Het drukmeetsysteem is een extra aanvulling op de ganganalyse. Met het blote oog is het niet mogelijk om de onderzijde van de voet te bekijken tijdens het stappen. Dit systeem registreert elke druk, dus elk moment wanneer de voet de drukmeetplaat raakt. Via deze meting kan er onder andere gekeken worden naar de afwikkellijn, eventuele piekdrukken (overdruk), hoeveel % van de gehele loopcyclus iemand bijvoorbeeld hielcontact, middenvoetcontact en voorvoetcontact heeft. Dit in combinatie met de observatie van het stappen/lopen geeft een veel completer beeld van het totale gangbeeld.

Schoeninspectie
Tot slot wordt het schoeisel bekeken. Daarbij zal de podoloog een schoenadvies geven op basis van de bevindingen uit het onderzoek en rekening houdend met de klachten.

Conclusie
Aan het eind van het onderzoek worden de bevindingen met u besproken. Aan de hand hiervan zal de podoloog de beste behandelmogelijkheid voorstellen. Eventuele onduidelijkheden en vragen zullen zo goed mogelijk beantwoord worden.

Een podoloog kan – na het uitvoeren van een biomechanisch onderzoek – in overleg met de patient en afhankelijk van de klacht, verschillende behandelmogelijkheden toepassen. De behandelingen kunnen als doel hebben om verkeerde standen te corrigeren en/of compenseren om op deze manier de klachten te doen verminderen of om preventief klachten te voorkomen. Hieronder een opsomming van de verschillende behandelmogelijkheden:

Podologische zolen
Ter correctie, ondersteuning van de stand en/of het ontlasten van pijnlijke spieren, pezen en/of gewrichten.

Siliconenorthese
Ter bescherming en/of correctie van een verkeerde teenstand en/of ter vermindering van verhoogde druk/wrijving.

Orthonyxie (nagelbeugel)
Ter correctie van een afwijkende nagelvorm en/of preventief tegen het ingroeien van de nagels.

Instrumentele behandeling
Gecompliceerde voetverzorging bij risicopatienten met polyneuropathie (verminderd gevoel in de voeten) en/of angiopathie (slechte doorbloeiding) waaronder diabetici en reumatici.

Taping
Ter ondersteuning en/of ontlasting van pijnlijke pezen/gewrichten en/of preventief tegen blessures.

Wondzorg en vilttherapie
Verzorgen van wonden / drukplekken en deze drukvrij leggen met behulp van vilt, zodat de wond de kans krijgt om te genezen. Een goede wondverzorging is essentieel om de kans op infectie zoveel mogelijk te voorkomen.

Diabetische screening
Onderzoek bij diabeten om het risico op wonden te bepalen door middel van het monofilament, stemvork en doppler onderzoek.

Voorlichting / educatie
Preventieve maatregelen en educatie bij diabetici. Schoenadvies voor jong en oud.

Podologische sandalen / slippers
Op maat gemaakte slippers en/of sandalen waarbij de correctie van uw zolen volledig verwerkt is in de slipper. Zo kan u ook in de zomer genieten van uw therapeutische ondersteuning.

Afspraak maken

Alle consultaties zijn op afspraak en dienen telefonisch vastgelegd te worden tussen 8:00 en 19:00.
Indien we niet bereikbaar zijn, kunt u gerust een bericht achterlaten of ons contacteren via ons contactformulier of per mail.

Eerste afspraak

Tijdens de eerste consultatie, afhankelijk van de hulpvraag, zal een podologisch onderzoek worden verricht. De podoloog gaat dan op zoek naar de mogelijke oorzaak van uw klachten en overlegt met u welke behandelmogelijkheden er zijn om u zo goed mogelijk klachtenvrij te laten lopen. Het onderzoek neemt ongeveer 1 uur in beslag.

Wat breng ik mee?

  • Verwijzing van de arts / arts-specialist verplicht indien er sprake is van een systeemaandoening zoals diabetes, reuma of als er neurologische of vasculaire problemen aanwezig zijn
  • Identiteitskaart
  • Hulpmiddelen die u reeds in uw bezit heeft
  • Sportbroekje, indien u knie-, heup- en/of rugklachten heeft
  • Schoenen die u vaak draagt en/of waarin u de klachten ondervindt
  • Sport -en/of werkschoenen
  • Eventuele röntgenfoto’s, echo’s . . .

 

Afspraak wijzigen of annuleren?

  • Indien u uw afspraak wenst te wijzigen of te annuleren, kan u dit doen ten laatste 24 uur vóór aanvang van de afspraak.
  • Indien u uw gemaakte afspraak niet nakomt, zal er een “no-show” kost van 32,50 euro aangerekend worden.

 

Tarieven

Biomechanisch onderzoek € 67,50
Podologische zolen  (levensduur: 2 tot 3 jaar) € 165,-
Podologische veiligheidszolen € 185,-
Diabetische voetverzorging (Nomenclatuur: 771153 of 794032) € 36,22
Medische voetverzorging < 40 minuten € 41,50
Medische voetverzorging > 40 minuten € 50,00

Terugbetaling Podoloog

Voor diabetici die opgevolgd worden in een opstarttraject, zorgtraject of conventie, geldt een terugbetaling van 2 consultaties per jaar. Dit op voorschrift van de huisarts, internist of chirurg met de vermelding van de risicoklasse (1, 2a, 2b of 3).

  • Helan: Podologische zolen: € 50,- per paar per jaar
  • Limberale mutualiteit: Podologische zolen: € 30,- per paar per 2 jaar
  • VNZ en NZVL: Podologische zolen: € 50,- per paar per jaar
  • Railcare: Podologische zolen: € 50,- per paar per jaar


Betalingsmogelijkheden

Betaal bij ons veilig, hygiënisch en snel met Payqonic (QR-code) of Bancontact.
Er zijn geen cash betalingen mogelijk.

Een op tien werknemers draagt podologische zolen of orthopedische steunzolen in hun werk- of veiligheidsschoenen. De Europese wetgeving geeft aan dat het niet toegestaan is om dagdaglijkse zolen of eigen zolen in werk- of veiligheidsschoenen te plaatsen.

Het in de werkschoen aanbrengen van zolen, die niet behoren tot het technisch dossier van de fabrikant, verbreekt de conformiteit van het Persoonlijk Beschermingsmateriaal (PBM), waardoor de productverantwoordelijkheid van de fabrikant alsook het keurmerk vervalt.

Omdat de nieuwe samenstelling bestaande uit de beschermende schoen + de nieuwe zool, geen conformiteitsprocedure doorliep volgens de PBM productwetgeving, is deze schoen niet langer een PBM. Een PBM mag enkel in de handel gebracht worden nadat de conformiteitsprocedure positief doorlopen werd.
De op maat gemaakte zolen moeten steeds voldoen aan criteria die specifiek worden opgenomen in het technisch dossier van de fabrikant, zoals de hardheid, de statische geleiding, de hoogte, de dikte en het type materiaal. Elk merk heeft een eigen procedure hiervoor.

Tot op heden is nog niet elk merk zo ver gevorderd dat er procedures en een normeringen beschikbaar zijn ten aanzien van op maat gemaakte zolen in hun veiligheidsschoenen.

Bij ons kan u terecht voor op maat gemaakte veiligheidszolen die voldoen aan de hoogste Europese veiligheidsnormen, dit voor +/- 120 verschillende merken van veiligheidsshoenen.

Meer info kan je vinden in deze blogpost.

Vandenberghe Lindsey

Podoloog

Lammens Lina

Podoloog

Mussche Charlotte

Podoloog

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement