Werkschoenen en podologie

  • Groepspraktijk Tille
  • 09/02/2021

Let op met aangepaste zolen in veiligheidsschoenen!

Een op tien werknemers draagt podologische zolen of orthopedische steunzolen in hun werk- of veiligheidsschoenen. De Europese wetgeving geeft aan dat het niet toegestaan is om dagdaglijkse zolen of eigen zolen in werk- of veiligheidsschoenen te plaatsen.

Het in de werkschoen aanbrengen van zolen, die niet behoren tot het technisch dossier van de fabrikant, verbreekt de conformiteit van het Persoonlijk Beschermingsmateriaal (PBM), waardoor de productverantwoordelijkheid van de fabrikant alsook het keurmerk vervalt.

Omdat de nieuwe samenstelling bestaande uit de beschermende schoen + de nieuwe zool, geen conformiteitsprocedure doorliep volgens de PBM productwetgeving, is deze schoen niet langer een PBM. Een PBM mag enkel in de handel gebracht worden nadat de conformiteitsprocedure positief doorlopen werd.

De op maat gemaakte zolen moeten steeds voldoen aan criteria die specifiek worden opgenomen in het technisch dossier van de fabrikant, zoals de hardheid, de statische geleiding, de hoogte, de dikte en het type materiaal. Elk merk heeft een eigen procedure hiervoor.

Tot op heden is nog niet elk merk zo ver gevorderd dat er procedures en een normeringen beschikbaar zijn ten aanzien van op maat gemaakte zolen in hun veiligheidsschoenen.

Bij ons kan u terecht voor op maat gemaakte veiligheidszolen die voldoen aan de hoogste Europese veiligheidsnormen, dit voor +/- 120 verschillende merken van veiligheidsshoenen.


U bent werknemer?

Heeft u klachten aan de voeten, knie, heup en/of rug en moet u veel rondlopen/staan tijdens het werk? Dan kunnen podologische zolen een grote hulp voor u zijn gezien het aantal uren u de voeten belast. Podologische zolen corrigeren de voetstand en het stappatroon tijdens deze belasting waardoor klachten verholpen en/of voorkomen kunnen worden.

Neem zeker uw werkschoenen mee als u op consultatie komt. Uw behandeld podoloog gaat na of deze werkschoenen voor u geschikt zijn en als er gecertificeerde zolen voor deze specifieke werkschoen gemaakt kunnen worden.


U bent werkgever, arbeidgeneesheer of preventie-adviseur?

Dragen uw werknemers veiligheidsschoenen en heeft men nood aan op maat gemaakte zolen? Dan kunnen u en uw werknemers in onze praktijken terecht voor het opstellen van een behandelplan en het vervaardigen van podologische (werk)zolen.

Let op: indien er werkzolen vervaardigd worden, zijn deze gemaakt volgens de procedures van dat merk van werkschoenen. Bij het vernieuwing van de werkschoenen, is het belangrijk om hetzelfde model te nemen of nieuwe werkzolen te laten vervaardigen.

Heeft u vragen omtrent bovenstaande informatie of twijfelt u als de veiligheidsschoenen geschikt zijn voor aangepaste zolen?
Contacteer ons gerust via: podologie@groepspraktijktille.be of 050/89.29.32

 

 

 

Wenst u een afspraak of meer informatie?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Maak een afspraak Contacteer ons

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement