"Human being i.p.v. human doing"
Mindfulness is een manier van aandacht geven in het huidige moment op een niet oordelende manier. Deze aandacht laat toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en bewuste keuzes te leren maken. Je traint een human being te zijn i.p.v. een human doing.
Mindfulness is voor iedereen die anders wil omgaan met negatieve gedachten, negatieve gevoelens, stress en lichamelijke sensaties. MIndfulness draagt eveneens bij aan zelfkennis door jezelf bewust te leren observeren.
Mindfulness wordt vaak als eenvoudig voorgesteld. Enerzijds is dat zo, je doorloopt een min of meer vaststaand programma dat je tot inzichten brengt. Toch is er meer! Het vraagt een andere manier van kijken, een verandering van onze diepste conditioneringen. Mindfulness haalt dat allemaal overhoop en het laat je je eigen wereld zien door een bril die veel ruimte, vrijheid en nieuwe keuzes biedt. Dit maakt van mindfulness een intensieve training. Eigenlijk leer je een nieuwe vaardigheid aan. Dat is niet gemakkelijk en vraagt veel oefening. Mindfulness heeft niet tot doelstelling zen te worden. Wanneer je een zen gevoel ervaart tijdens de meditaties is dat uiteraard aardig meegenomen maar het is geen doelstelling op zich.
Mensen gaan vaak aan mindfulness doen om hun denken te temmen, om stilte te ervaren, rust te vinden in hun hoofd. Het idee dat gedachten weg moeten is typisch westers. ‘We can close our eyes and block our ears and not sense anything, but that does not mean we are liberated. It just means the screen is blank”. (uitspraak Ajahn Amaro) Een moment zonder gedachten is niet meer dan een moment zonder gedachten. Alle andere oorzaken van lijden blijven werkzaam. Ligt het probleem bij de hoeveelheid aan gedachten of is het de manier waarop we met gedachten omgaan? Meestal zijn we zelf onze gedachten. Op die manier is een levendige gedachtewereld inderdaad een gevangenis. De oplossing is niet om ze te bestrijden. Het is als trappelen in het moeras: hoe meer je je best doet eruit te geraken, hoe dieper je erin wegzakt.
Is het je wel eens opgevallen dat je veel dingen onbewust doet? Ontbijten en tandenpoetsen doe je gedachteloos. Je pakt elke dag dezelfde route naar je werk. Je drinkt koffie en opeens uw kopje leeg. Haren wassen doen we terwijl we de volgende dag peinzend doornemen. Zo brengen we een dagelijkse routine in ons leven. Dit komt omdat onze hersenen veel dingen automatisch regelen. Dat wordt de automatische piloot genoemd.
De automatische piloot beschermt ons voor een overload aan informatie. Je hoeft niet overal diepgaand over na te denken, dat zou te moeilijk en tijdrovend zijn. Echter heeft dit als gevolg dat je veel dingen in je leven mist, doordat je veel ‘gedachteloos’ door het leven gaat. We leven te weinig in het ‘hier-en-nu’.
Automatische reacties als: commentaar hebben, jezelf afkraken, geen positieve (voor)oordelen hebben, negatieve emoties en allerlei onjuiste interpretaties op van alles en nog wat loslaten, gebeurt zonder dat je dat merkt. Zo kan je door je eigen automatische piloot in een negatieve vicieuze cirkel belanden. Af en toe van deze automatische piloot weggaan is daarom van groot belang.
Wanneer we niet regelmatig onze hersenen prikkelen voor nieuwe ervaringen, slijten dergelijke paadjes er dieper in. Zo blijven we doen wat we altijd doen. Met name mensen met hooggevoeligheid neigen hiernaar. High Sensitive Personen zoeken niet gauw nieuwe wegen op en vermijden risico’s.
Stap af van de automatische piloot! Neem een andere route naar je werk, begin met mindfulness, stap in de verkeerde rij bij de kassa, ontbijt eerst en dan pas omkleden, sta stil in contact met de ander. Oftewel, doe dingen af en toe eens anders. Je zult merken dat je je hersenen activeert en van de automatische piloot afstapt.
Mindfulness komt in vele vormen. Ze zijn allemaal nuttig en verrijkend. De training aangeboden in Tille is niet spiritueel benaderd. Het gaat om het aanleren van een vaardigheid, van een nieuwe levensstijl. Mindfulness is geen behandeling tegen bv. depressie of rouw e.d. Het vervangt geen psychotherapie. Het kan wel een zinvolle nazorg zijn.
De 11 bewezen voordelen van mindfulness;
Groepspraktijk Tille biedt een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining aan die acht weken duurt. De training is een combinatie van MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) met elementen uit de zelfcompassietraining.
De trainingen worden aangeboden in kleine groepjes met max. 4 personen. Dit om de veiligheid van de groep en de groepssfeer hoog te houden. De trainingen gaan telkens door in de praktijk. U ontvangt bij de eerste sessie een werksyllabus en een link naar de audiodownloads om thuis te kunnen oefenen.
Deze training is voor iedereen die een andere, gelukkige levenshouding wenst te ontwikkelen.
Deze training wordt meerdere keren per jaar gestart. Er kan enkel ingestapt worden wanneer de training opnieuw opstart. Een volledig training duurt acht weken. Elke sessie duurt gemiddeld tussen 2-3 uur. Voor meer praktische informatie zoals een nieuwe startdatum of om je in te schrijven voor de training, neem contact op met psychotherapeute Carolien Onraedt.
© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement