Waarom je beter niet bang bent voor je bevalling

  • Groepspraktijk Tille
  • 03/01/2021

Het bevallingsproces wordt gedirigeerd door jouw eigen hormonen.  Sommige hormonen hebben een positief effect op de evolutie van de ontsluiting, andere remmen net en zorgen hierdoor voor een langere arbeid.

Hormonen aan zet

Melatonine kennen de meesten wel als het slaaphormoon. Het wordt aangemaakt in de avond en nacht en zorgt dat we moe worden en in slaap kunnen vallen.  Melatonine werkt samen met oxytocine: het helpt deze te boosten. Melatonine levels zijn het hoogst tijdens de nacht. Vandaar dat vaak de eerste tekenen van de bevalling ‘s vaak nachts beginnen.

Prostaglandines zijn o.a. aanwezig in het vruchtwater. Naast het feit dat ze een rol spelen in de longrijping, zorgen ze bij gebroken vliezen ook voor een sneller verweken van de baarmoederhals. Verder stimuleren ze de contracties door samen te werken met het hormoon oxytocine. Vandaar dat na het breken van de vliezen de eerste contracties vaak na enkele uren spontaan op gang komen.

Oxytocine zorgt ervoor dat de baarmoeder ritmisch gaat samentrekken. Je krijgt weeën. Deze contracties, stimuleren de baarmoederhals om zich steeds verder te openen (de zgn. ontsluiting). Oxytocine komt in golfjes en helpt je lichaam dus met de arbeid en geboorte. Oxytocine heeft daarnaast nog heel wat functies: zo helpt het met het uitdrijven de placenta, speelt een rol bij de melkgift, zorgt het ervoor dat je euforisch bent na de geboorte en dat je verliefd wordt op dat kleine hummeltje. Je kan oxytocine gerust het belangrijkste bevallingshormoon noemen.

Endorfine zorgt voor natuurlijke pijnstilling en werkt in evenwicht met het hormoon oxytocine. Een golf oxytocine wordt dus vergezeld van een golf endorfine. Hoe sterker de contracties worden, hoe meer endorfine er vrijkomt. Het zorgt er ook voor dat de aanstaande mama zich in haar eigen cocon bevindt wanneer de weeën het sterkst worden. Endorfine kun je ook zelf stimuleren door zachte strelende aanrakingen. Ook jezelf blij en gelukkig voelen, of lachen en je goed voelen, stimuleert de aanmaak van endorfine.

Adrenaline komt vrij wanneer je stress ervaart. Bij angst of paniekgevoelens komen zelfs grote dosissen vrij. Je krijgt een versnelde hartslag en ademhaling als voorbereiding op een “fight or flight” reactie. Belangrijk om te weten is dat adrenaline, het hormoon oxytocine blokkeert. Dus angst voor de bevalling, stress om wat er gebeurt en zelfs je ongemakkelijk voelen tijdens medische behandelingen. Het heeft een remmend effect op je bevallingsproces. Soms zelfs zo erg dat je contracties stilvallen. Adrenaline komt ook deels vrij door prikkels als sterk licht of kou. Nu weet je gelijk waarom die warme sokken in de bevallingstas moeten.

Naast deze hormonen spelen nog een aantal andere hormonen mee, zoals o.a. prolactine, wat ervoor zorgt dat na de bevalling de melkproductie goed op gang komt.

De stress onder controle houden

Een beetje stress heeft iedereen wel bij de start van de bevalling. Maar wil je jouw  stress de baas blijven tijdens je bevalling? Dan kunnen volgende zaken je zeker helpen:

  • Bereid je goed voor op de bevalling en informeer jezelf. Maak je angst bespreekbaar. Het vermijden en ‘zien wat er komt’ zorgt net voor onzekere gevoelens op het moment zelf.
  • Ontspan! De contracties worden niet pijnlijker (zelfs eerder minder pijnlijk) maar hebben wel meer effect op de ontsluiting.
  • Heb zelfvertrouwen, geloof in jezelf!
  • Dim de lichten, houd het rustig en creëer een veilige, warme, knusse omgeving.
  • Laat vooraf weten welke handelingen je liever niet wil (lavement, frequent vaginaal toucher, … ). Je hebt het recht op bepaalde keuzes.
  • Gebruik zaken die je rustig maken (favoriete muziek, geurtjes, massage, eigen hoofdkussen, foto’s, …)
  • Leer tijdens de zwangerschap al oefeningen om je te ontspannen en de weeën op te vangen.
  • Ga niet te snel richting verloskwartier. Een bevalling duurt gemiddeld 12-18 uur.
  • Een warme douche kan kalmerend werken en een bad in de arbeidskamer zeker ook.
  • Zorg dat je geen honger of dorst krijgt. Kleine porties energie en vocht zorgen ervoor dat je niet uitgeput raakt.

Heb je vragen? Wil je meer info?
Aarzel niet contact te nemen met Cindy (vroedvrouw) per mail of via +32 460 94 33 00

Wenst u een afspraak of meer informatie?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Maak een afspraak Contacteer ons

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement