Foliumzuur en omega 3 tijdens de zwangerschap

  • Groepspraktijk Tille
  • 30/04/2019

Vroeggeboorte

Vroeggeboorte is één van de grootste oorzaken van neonatale sterfte. Weten en begrijpen waarom iemand te vroeg bevalt is dus zeker belangrijk, naast de interventies die de gynaecoloog neemt om de baby zo lang mogelijk in de buik te houden. Ook voeding en vitamines die we innemen kunnen hier mogelijks een rol spelen.  Er zijn verschillende voedingsstoffen gekend die een gunstige werking hebben op de zwangerschap en de baby.

Foliumzuur

Zo kennen de meesten  de aanbeveling om tijdens de zwangerschap ( vooral tijdens de eerste maanden) foliumzuur in te nemen.  Foliumzuur is een B vitamine ( soms wordt gerefereerd als vitamine B 11 , of vitamine B9)  en vind je o.a. in groene bladgroente, asperge, broccoli, citrusvruchten als folaat.  Het is echter een vitamine die niet erg stabiel is. Zo  is hij gevoelig voor licht, lucht en opslag en wordt hij bijna volledig vernietigd door koken van het voedsel. Het is daarom niet evident een voldoende dosis foliumzuur uit voeding te halen.  Foliumzuur speelt nochtans een belangrijke  rol bij het vervoer van zuurstof in de cel en specifiek tijdens de zwangerschap  kan een voldoende hoog foliumzuurgehalte  de kans op  neuraal buis defecten (open ruggetje of hazenlip) bij de baby met 50 -70% verkleinen.

Omega 3 vetzuren

Een tweede belangrijk iets echter, dat toch nog minder gekend is, is EPA /DHA ( onverzadigde vetzuren) en het essentiële vetzuur ALA. Beide behoren tot de omega 3 vetzuren.  De eerste twee vind je vooral in vette vis, de laatste oa in lijnzaadolie.

Tijdens de zwangerschap zouden deze vetzuren een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van de hersenen. Van hieruit werd vaak aangeraden EPA/DHA bij te nemen de laatste maanden van de zwangerschap.

Uit onderzoek blijkt echter dat inname van omega 3 vetzuren ( EPA en DHA) aangewezen kan zijn gedurende de volledige zwangerschap.  Zeker als het gaat om het risico op vroeggeboorte: inname  gedurende de eerste 34 weken van de zwangerschap verkleint de kans op vroeggeboorte  aanzienlijk. Bij vrouwen die tijdens de zwangerschap dagelijks een dosis omega- 3 innamen, was een verlaging meetbaar van het aantal vroeggeboortes en het aantal extreme vroeggeboortes. Daarnaast waren de gewichtjes van de baby  bij de geboorte iets hoger.  Het lijkt er dus op dat een tekort aan omega 3 vetzuren een risicofactor is die kan bijdragen aan vroeggeboorte.

Wil je meer informatie rond wat je nu wel of niet mag eten tijdens je zwangerschap? Rond hoe je je zwangerschap zonder zorgen kan beleven? Of hoe je je optimaal kan voorbereiden op de bevalling? Dan ben je zeker altijd welkom voor een prenataal consult/intakegesprek en in onze prenatale /postnatale lessen.  Onze begeleiding steunt steeds op een wetenschappelijk onderbouwde basis met voldoende tijd om te luisteren naar jouw specifieke vragen en wensen.

Wil je meer lezen? Klik even door naar deze artikels: Artikel 1 + Artikel 2.

Wenst u een afspraak of meer informatie?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Maak een afspraak Contacteer ons

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement