Opgelet met aangepaste zolen in werkschoenen! Kan en mag dat? Zijn uw aangepaste zolen voor de werkschoenen wel gecertificeerde zolen?
Het grotendeel van de dragers van veiligheidsschoenen draagt deze zoals de fabrikant ze gemaakt heeft. Maar er is ook een groep die aangepaste zolen nodig heeft.
U zou kunnen denken op zich niets mis mee zolang de aangepaste zool het loopcomfort ten goede komt. Maar er komt meer bij kijken dan alleen uw loopcomfort. Hieronder kan u het wettelijk kader rondom het gebruik van aangepaste zolen in veiligheidsschoenen teruglezen alsook wat de gevolgen zijn als u van dit wettelijke kader afwijkt.
Wetgeving voor werkschoenen en veiligheidsschoenen
Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan de EN-normen. De veiligheidsschoenen met CE normering zijn getest in de staat zoals ze uit de fabriek komen, dus met de originele binnenzool. Het in de werkschoen aanbrengen van nieuwe zolen, die niet behoren tot het technisch dossier van de fabrikant, verbreekt de conformiteit van het Persoonlijk Beschermingsmateriaal (PBM). Hierdoor vervalt de productverantwoordelijkheid van de fabrikant alsook het keurmerk, waarbij de aansprakelijkheid bij een werkongeval niet te verhalen is op de fabrikant. Omdat de nieuwe samenstelling bestaande uit de beschermende schoen + nieuwe zool, geen conformiteitsprocedure doorliep volgens de PBM productwetgeving, is deze schoen niet langer een PBM.
Is het erg om werkschoenen zonder CE normering te dragen?
Heel kort door de bocht zou u kunnen denken dat er niets aan de hand is zolang er geen ongelukken gebeuren. MAAR, als er een ongeval gebeurt is de schade niet te overzien. De aansprakelijkheid van de fabrikant vervalt namelijk zodra u de binnenzool verwisselt. Tevens zijn er in Nederland al verzekeraars en arbodiensten die niet meer uitkeren bij een ongeval waarbij geen werkschoenen met CE normering worden gedragen. Het antwoord is dus JA. Het is daadwerkelijk een probleem als u werkschoenen draagt zonder CE normering.
Wist u dat alleen al het design van nieuwe zolen een gevaar kunnen betekenen?
Zo moet er voor beschermende schoenen met een veiligheidsneus een minimale afstand zijn tussen de beschermende neus en de tenen, dit om bij een eventuele impact de tenen zoveel mogelijk te vrijwaren. Het inbrengen van andere zolen kan deze minimale afstand verkleinen.
Wist u dat de grondstoffen van de nieuwe zolen ook een gevaar kunnen betekenen?
Denk maar aan antistatische geleiding bij veiligheidsschoenen. Nieuwe zolen kunnen deze geleiding beïnvloeden of onderbreken.
Elk probleem heeft een oplossing!
Tot op heden is er (nog) geen algemene normering beschikbaar ten opzichte van zolen voor ieder merk van veiligheidsschoenen. Om de CE normering met aangepaste zolen te kunnen blijven behouden, zijn er een aantal fabrikanten die hier een oplossing voor hebben gevonden; zoals Bata, Emma Norisk en Elten,… Zij stellen het juiste materiaal en het juiste protocol aan uw podoloog ter beschikking zodat zij op maat gemaakte gecertificeerde zolen kan vervaardigen. Op deze manier blijft uw therapie alsook uw veiligheid gewaarbord!
Mocht u aanvullende vragen hebben, dan kan u steeds terecht bij Lindsey Vandenberghe (Podologie).
Via deze link kan u alle verdere informatie vinden omtrent deze therapievorm.