Zwanger of bevallen in tijden van Corona

  • Groepspraktijk Tille
  • 26/03/2020

De zwangerschap of geboorte van je kleintje brengt steeds veel vragen  en onzekerheid met zich mee.
Deze dagen echter, zorgt het nieuwe Coronavirus bij aanstaande ouders  voor heel wat extra vragen en zorgen. Iedereen heeft een mening en overal lees je wat anders. Maar hoe zit het nu echt?

Momenteel is het aantal zwangere vrouwen besmet met Covid-19 beperkt. Goed nieuws!

Onderzoek rond zwangerschap, bevalling en borstvoeding bij Covid-19  is hierdoor echter ook zeer beperkt. Raadgevingen en bevindingen kunnen dus nog veranderen naargelang er meer data beschikbaar komt.


Heb ik als zwangere een verhoogd risico om het nieuwe Coronavirus op te lopen?

Zwangere vrouwen lijken niet extra vatbaar te zijn voor het nieuwe virus. Ook het verloop is identiek als bij mensen die niet zwanger zijn.

Als zwangere ben je -los van het hele Covid-19 gebeuren- iets gevoeliger voor virale luchtweginfecties. Daarnaast hebben andere coronavirussen wel meer invloed/gevolgen op de zwangerschap.  Wees als zwangere dus extra voorzichtig. Reageer snel bij symptomen als koorts en hoest. Contacteer bij mogelijke besmetting tijdig de arts.
Zeker in geval van blijvende koorts of ademhalingsproblemen.


 

Kan mijn baby besmet raken tijdens de zwangerschap?

Het is nog onzeker wat de gevolgen zijn voor de (ongeboren) baby. Er zijn weinig onderzoeken maar die zijn overwegend positief. Onderzoekers konden tot nu toe geen viruspartikels vinden in navelstrengbloed, vruchtwater, het keeltje van de pasgeborene of in moedermelk. Besmetting van moeder op baby na de bevalling is wel mogelijk.

Update 27/3: een recent onderzoek  bij 33 zwangeren met het Coronavirus stelt dat overdracht tijdens de zwangerschap een mogelijkheid is. Ze verwijzen naar 3 neonaten (van de 33) die na de geboorte symptomen vertoonden en waarvan de test 48h uur na bevalling positief was voor Covid19.  Ter info: alle drie de neonaten werden succesvol behandeld. Hun symptomen worden als voornamelijk mild omschreven.
Het betreft een kleinschalig onderzoek en er is zonder enige twijfel meer data/onderzoek nodig, maar voorlopig kunnen we overdracht tijdens de zwangerschap niet uitsluiten.


 

Kan ik een miskraam krijgen wanneer ik besmet ben?

Er zijn nog geen duidelijke onderzoeksresultaten rond mogelijke groeiachterstand of eventueel miskraamrisico.

Een infectie tijdens de zwangerschap zou mogelijks  wel een verhoogde kans kunnen geven op vroeggeboorte en ademhalingsklachten bij de baby. Mogelijks, want het gaat slechts om een zeer klein aantal gevallen  in een onderzoek. Er kan hierbij niet uitgesloten worden dat de vroeggeboorte ook los van het Coronavirus was voorgevallen. Ook ademhalingsproblemen kunnen gelinkt zijn aan de vroeggeboorte en niet noodzakelijk aan de besmetting. Anderzijds valt de hypothese ook niet uit te sluiten.
Baby’s uit de onderzoeken doen het over het algemeen goed na de geboorte.

Wees je er bewust van dat hoge koorts schadelijke gevolgen kan hebben tijdens het eerste trimester. Zwangere vrouwen mogen paracetamol nemen om koorts te verlagen. Raadpleeg voor de zekerheid steeds een arts voor het starten van medicatiegebruik.


 

Mag ik mijn baby borstvoeding geven als ik (vermoedelijk) besmet ben?

Zoals hoger gemeld, vindt men bij onderzoek geen virusdeeltjes terug in de moedermelk van besmette moeders. Men kan dus borstvoeding geven na de bevalling. Op deze manier krijgt de baby de antistoffen mee die mama aanmaakt tegen de infectie.

De internationale aanbeveling, zowel vanuit WHO als vanuit verschillende landen, raadt aan om mama en baby NIET te scheiden bij besmetting maar wel enkele voorzorgen te nemen opdat mama haar baby niet besmet na de geboorte.

  • Was grondig je handen voor je de baby wil opnemen/voeden
  • Draag een chirurgisch masker (of ffp2/ffp3) in nabijheid van de baby
  • Was de borsten voor het voeden.
  • Wordt er toch afgekolfd dan dient ook het kolfmateriaal virusvrij te blijven. (handhygiëne + reinigen kolf)

 

Is het nieuwe Coronavirus gevaarlijk voor mijn baby?

Een baby is enerzijds kwetsbaar omdat zijn immuunsysteem nog in volle ontwikkeling is, anderzijds heeft hij het voordeel dat mama’s antistoffen nog volop in zijn lichaampje zitten en via de moedermelk blijven komen.
Er zijn tot op heden weinig besmettingen gemeld van jonge baby’s en vaak zijn die ook minder ernstig. Maar we mogen niet vergeten dat we enkel resultaten hebben van wat kleinschalig onderzoek en dit virus nog in volle expansie is. Om die reden is het altijd verstandig voorzichtig te zijn.  Mogelijks zullen er baby’s zijn die gevoeliger reageren. Er is verder onderzoek nodig om meer zekerheid te krijgen. Momenteel is het dus meer dan verstandig het bezoek nog even weg te houden van de baby.

 

Referenties:

 

Wenst u een afspraak of meer informatie?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Maak een afspraak Contacteer ons

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement