Fabels over borstvoeding

  • Groepspraktijk Tille
  • 03/03/2020

De periode na de geboorte van je kleintje is erg speciaal. Er bestaan verschillende ‘eerste’ keren. De eerste keer een luier verversen, de eerste keer voeden, … . Vrij snel ontstaat er een gevoel van onzekerheid en komt alles overweldigend binnen. Het internet staat volgeschreven en iedereen heeft zijn/haar advies zo klaarzitten. Jammer genoeg bestaan er ook veel onjuiste aanbevelingen. Omtrent borstvoeding zetten we er alvast enkele op een rij:

1/ Borstvoeding geven, doet pijn

Hoewel de huid van de borst en de tepel de eerste dagen van de borstvoeding vaak nog wat moet wennen, is het niet de bedoeling dat je met tepelkloven of pijn tijdens het voeden te maken krijgt. Vaak zijn deze problemen gerelateerd aan een minder goede voedingshouding van mama of baby. Hoe je de baby precies positioneert aan de borst én hoe de baby zelf aanhapt, heeft erg veel invloed op het al dan niet ontstaan van kwetsuren/pijn. Laat je hierover uitgebreid informeren vóór je bevalt en vermijd op deze manier al heel wat problemen. Heb je de indruk dat je baby niet goed aan je borst drinkt of heb je pijn tijdens het voeden? Meld dit dan zeker aan je vroedvrouw of lactatiekundige, zodat er snel en adequaat kan ingegrepen worden en verdere problemen vermeden worden. Borstvoeding geven, hoort dus geen pijn te doen.

2/ Kleine borsten geven minder melk

De omvang van de borst bepaalt niet hoe hoog je melkproductie is. Ook kleine borsten kunnen een baby perfect voeden! Genetisch zijn er enkele vrouwen die écht te weinig klierweefsel aanmaken en om die reden onvoldoende melk kunnen produceren, maar dit zijn echt uitzonderlijke situaties.
Je melkproductie wordt grotendeels bepaald door het frequent aanleggen van je kindje. Hoe vaker je kindje wil drinken, hoe meer je hersenen het signaal krijgen meer melk aan te maken. Zeker bij de start van de borstvoedingsperiode is frequentie om die reden erg belangrijk.

3/ Door borstvoeding gaan je borsten hangen

Het is vooral tijdens de zwangerschap dat borsten gaan groeien en veranderen onder invloed van het toenemende klierweefsel. Na de bevalling verdwijnt een deel van het weefsel opnieuw waardoor de borsten wat minder stevig kunnen zijn. Borstvoeding geven, zorgt er voor dat de borsten zich langer aan de voedende situatie aanpassen. Het klierweefsel dat groeide tijdens de zwangerschap blijft dan wat langer aanwezig voor het terug deels afbreekt. Het is dus niet het voeden zelf dat de borsten slapper maakt maar het groeien en terug (deels) inkrimpen van het klierweefsel. Hierdoor voelen de borsten wat slapper aan. Sommige vrouwen ervaren dat ze na de bevalling een cupmaat groter blijven hebben, sommigen merken dat hun cupmaat kleiner is dan eerst is. Alle vrouwen ervaren daarnaast met de leeftijd dat hun borsten minder stevig worden. Het al dan niet borstvoeding geven, heeft daar weinig invloed op.

4/ Wanneer je terug gaat werken, moet je stoppen met voeden

Ook dit is niet noodzakelijk waar. Wanneer je graag wil blijven voeden nadat je terug gaat werken, kan je op het werk gaan kolven. Wettelijk gezien heb je recht om te kolven in een ruimte die daar geschikt voor is. Als je tijdens je verlof reeds een voorraadje melk hebt voorzien, kan je de eerste maanden makkelijk overbruggen om tot 6 maanden exclusief borstvoeding te blijven geven. Maar ook als je afkolven minder ziet zitten, zijn er mogelijkheden om fles- en borstvoeding te combineren. Laat je wel goed begeleiden, want zeker wanneer je nog niet lang borstvoeding geeft, kan de melkproductie onder het nieuwe werkregime te lijden hebben. Ben je een langere periode thuis geweest? Dan krijgt je kindje misschien al vaste voeding en hoeft er aan de melkvoedingen niet zoveel te veranderen.

Met al je vragen rond borstvoeding kan je steeds terecht bij onze vroedvrouw. In een individueel consult worden je vragen/problemen besproken én een beleid uitgestippeld.

Meer info kan je vinden via deze link.

Wenst u een afspraak of meer informatie?

Aarzel niet om contact op te nemen!

Maak een afspraak Contacteer ons

© 2017 - Groepspraktijk Tille·Privacy·Cookie statement